La fiecare minut, un român moare ca urmare a complicaţiilor bolilor cardiovasculare. Infarctul miocardic şi accidentul vascular rămân afecţiunile cele mai de temut în ţara noastră, îngroşând drastic numărul deceselor. Mulţi dintre pacienţii cu asemenea probleme grave de sănătate ar putea fi salvaţi dacă, în preajma lor ar exista cineva  care să le acorde un prim ajutor, imediat după apariţia simptomelor chinuitoare. Din dorinţa de a salva cât mai multe vieţi, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) a lansat proiectul „Există un erou în fiecare dintre voi!” Fii voluntar! Alătură-te echipei SABIF!     

Şi tu poţi fi un erou! Cu puţină dăruire şi compasiune faţă de semenii tăi, poţi salva cel puţin un om din ghearele morţii! Important este să te alături celor care deja au o experienţă în lucrul cu vieţile suferinzilor şi să înveţi să fii la fel de implicat şi dibace ca ei. Rezultatele recensământului atestă că în regiunea Bucureşti-Ilfov trăiesc 2.400.000 de oameni. La aceştia se adaugă şi turiştii care vin în oricare perioadă a anului, din toate colţurile lumii, să viziteze monumentele de patrimoniu şi obiectivele istorice din Capitală şi din împrejurimi. Plus, mulţi alţi conaţionali de-ai noştri înregistraţi ca flotant în zonă. Aşa se face că Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) deserveşte peste patru milioane de români. Reprezentanţii SABIF asigură cea mai parte a asistenţei de urgenţă din ţară. Din păcate, personalul calificat şi voluntarii înrolaţi în lupta pentru sănătatea bucureştenilor şi ilfovenilor în regim de urgenţă, este cu mult sub limita necesităţii. Doar 105 medici, 247 de asistenţi medicali şi 380 de ambulanţieri sunt gata pregătiţi să intervină, indiferent de situaţie. În aceste condiţii, pentru o populaţie mai sănătoasă, se impune creşterea numărului de salvatori voluntari.       

Activitatea Serviciilor de asistenţă medicală de urgenţă asigurată înainte de ajunge la spital poate fi caracterizată ca o permanentă luptă împotriva cronometrului. Ajungerea la persoana aflată în pericol într-un timp cât mai scurt este condiţia necesară şi obligatorie pentru a putea spera la succesul intervenţiei. Din păcate, întotdeauna există un dezechilibru între numărul solicitărilor şi cel al resurselor disponibile, în defavoarea resurselor. Cum restrângerile financiare împiedică rezolvarea acestei probleme prin angajări de personal suplimentar, conducerea instituţiei a căutat alte mijloace de echilibrare a balanţei. „De aici s-a născut ideea unui sistem de alarmare a voluntarilor SSB, în cazul unor situaţii urgente aflate în locuri publice. Voluntarii respectivi sunt instruiţi în tehnicile de prim-ajutor şi pot reprezenta „first responderi”, care să ajungă într-un interval de maximum 5 minute la locul accidentului, astfel încât persoana în pericol să poată primi suport vital de bază, înainte de instalarea unor leziuni ireversibile. În cazul unui stop cardio-respirator, primele 7 minute sunt esenţiale pentru ca acel om să nu-și riște viața, de aceea ajutorul în primele minute de stop, se poate dovedi vital pentru victime. Pentru aceasta, toţi voluntarii participanţi au obligaţia de a declara domicilii în funcţie de care sunt selectaţi pentru intervenţii pe baza distanţei până la locul accidentului. Mai precis, sunt aleşi cei aflaţi la o distanţă maximă de 1000 de metri de accident. Selecţia voluntarilor este realizată automat, cu ajutorul unei apli­caţii specifice. Ei vor fi alertaţi prin e-mail sau SMS. Intervenţia voluntarilor nu întrerupe desfăşurarea obişnuită a activităţii SABIF, care trimite un echipaj de urgenţă conform protocoalelor în vigoare”, explică dr. Cristian Grasu, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.

În 5 secunde afli totul despre pacient

Voluntarii sau personalul calificat trebuie să ajungă la pacienţi cât mai repede posibil. Ca să salveze viaţa unei persoane care a suferit un accident cardiovascular sau un infarct miocardic de exemplu, trebuie să se intervină în cel mult patru minute de la producerea atacului. Peste acest timp, totul  poate fi zadarnic. În asistenţa de urgenţă minutele contează. „Am făcut o aplicaţie care le permite voluntarilor să primească în doar cinci secunde toate datele necesare despre pacientul la care urmează să plece și să ajungă la solicitant în numai trei minute”, susţine dr. Alis Grasu, managerul instituţiei.

Accesând site-ul www.assb.ro chat medical vei primi cele mai competente sfaturi medicale direct de la specialiştii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti/Ilfov. Consilierea se realizează online şi este gratuită.