Cod roşu de caniculă

Meteorologii anunță caniculă în următoarea perioadă. Dacă vrei să te relaxezi, să te distrezi și să te bucuri din plin de zilele însorite de vară, mergi la plajă, lasă-te mângâiat de razele soarelui, dar ai grijă să nu te expui prea mult. Organismul supraîncălzit poate fi afectat grav. Expunerea prelungită la soare are efecte secundare asupra întregului organism, iar cele mai de temut efecte le reprezintă insolația și șo­cul termic care-ți pot pune viața în pericol. Să le analizăm pe rând.

Insolația 

De regulă, insolația apare atunci când afară este arșiță, transpiri foarte mult și nu bei suficiente lichide pentru a putea înlocui pierderea lor prin transpirație. În acel moment poți să ai o temperatură de peste 40 de grade Celsius sau chiar mai mare și să nu trans­piri. “Temperatura internă care se ridică rapid începe să încălzească organele interne. Netratată imediat, aceasta poate deveni ireversibilă”, aten­ționează dr. farm. Ovidiu Bojor. 

Semne că faci insolație 

 ești obosit;

 ai o stare de slăbiciune;

 ai dureri puternice de cap;

 ai mâinile și picioarele reci și umede;

 ți-e greață;

 ești amețit; 

 ești confuz, iar dacă te afli într-o situație gravă, nu este exclus să ajungi la delir, pierderea stării de conștiență și să ex­tre­mitățile roșii, calde și umede.  

Cum o previi

Nu neglija primele manifestări ale insolației! Afecțiunea constituie o urgență medicală iar netratată la timp și în mod corect îți poate amenința viața. Uneori, chiar și cu tratamentul efectuat de urgență, ea poate fi un real pericol sau poate cauza complicații severe care persistă pe termen lung. De aceea, cel mai bine este să previi îmbolnăvirea consumând multe lichide pentru o bună hidratare a organismului și ieșind la soare la ore potrivite, adică dimineața până în 10.00 și seara după 18.00. 

Așa te salvezi

To­tuși, în cazul în care se în­tâmplă să ajungi în această situație, vei scăpa de suferințele groaz­­nice și te vei revigora cu succes dacă vei interveni în cel mai scurt timp și vei respecta următoarele măsuri de urgență: 

 sună la 112 și solicită ajutorul echipajului de la Salvare;

 până la venirea spe­cia­liștilor, răcorește-ți cor­pul adăpostindu-te în­tr-un spațiu cu aer con­diționat; 

 încearcă să scoți hainele de pe tine;

 stropește-te cu un fur­tun sau duș rece, dar ai grijă să nu-ți stropești fața. E bine să știi că stropirea treptată și lentă este mai eficientă decât cufundarea într un bazin sau într-o cadă;

 dacă nu există posibilitatea aplicării recomandărilor anterioare, îți poți acoperi corpul cu un cearșaf ud, schimbat din când în când; 

 în cazul în care, ai gheață la îndemână, pune câteva cuburi în­tr-un prosop, și aplică, în special la încheieturile mâi­­nilor, la subsoară, în zo­na inghinală și la gât; 

 șterge-ți pielea cu oțet aromatic, nu cu alcool sanitar. 

Șocul termic 

Este consecința gravă a plăcerii de a te arunca în piscină, în bazin sau în apa mării după ce ai stat mult timp la soare. Șocul termic este rezultatul diferențelor foarte mari dintre temperatura corpului și cea a apei. În mod obișnuit, după expunerea la soare, corpul elimină căldura acumulată prin transpirație și dilatarea vaselor sanguine. Bătăile inimii sunt și ele accelerate și în acest fel ajută procesul de răcire. 

 Cum îl previi 

 nu faci plajă la ore nepotrivite; 

 eviți expunerea prelungită la soare; 

 nu te bagi în apă cel puțin o oră după ce ai stat la soare; 

 nu intri în apă după ce ai mâncat sau ai consumat alcool;

 înainte de a intra în apă, îți umezești ceafa, spatele și pieptul cu puțină apă; 

 consumi multe lichide ca să te hidratezi;

 te bagi în apă progresiv, nicidecum brusc. 

Semne că faci șoc termic 

 te doare capul; 

 ai frisoane; 

 brusc, te simți obosit;

 ai o stare de agitație;

 îți tremură corpul;

 nu vezi și nu mai auzi bine.  

Așa te salvezi!  

 întotdeauna e bine să te însoțească cineva când intri în apă;

 dacă ești singur, încearcă să ajungi într-un mediu răcoros;

 pune-ți comprese umede cu apă rece;

 sună la 112 și solicită ajutorul echipajului de Salvare.