Din dragoste pentru sport și grijă față de copii

Prima ediţie a a Cupei Buftea pentru Sambo, organizată cu sprijinul direct al Primăriei Buftea şi prin susţinerea primarului Gheorghe Pistol, s-a desfăşurat sâmbătă 20 iulie în Sala Sporturilor din oraşul cinematografiei Româneşti.

În sală am găsit 80 de copii din Buftea, Arad, Ploieşti, Bucureşti şi Constanţa. Denisa Oprea, antrenorul secţiei de Sambo Buftea ne povesteşte că au fost 100 de copii înscrişi, însă, din cauza caniculei sufocante, mulţi nu s-au mai aventurat.

Pe suportul special de luptă, o saltea generoasă peste care nimeni nu trebuie să treacă încălţat cu ceea ce poartă pe stradă, arbitrul Răzvan supraveghea atent  mişcările aparent haotice ale copiilor. Doar că, Sambo are o eleganţă care trebuie descoperită, căci sambo – un stil de luptă inventat de ruşi în 1930  – face parte dintre luptele marţiale, de luptă, cu influenţe din aikido, karate, box şi lupte.

14 octombrie 2004 – Viorel Gâscă aduce Sambo în România

Apariţia în România a acestui sport i se datorează fostului campion al Republicii Moldova, Viorel Gâscă. Pentru a lansa acest sport, Viorel Gâscă a făcut primele demonstraţii la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti unde, alături de invitaţi speciali din Moldova au mai participat reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Tineret şi Sport şi preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale, Florentin Marinescu.

Apoi, în 2005, Viorel Gâscă duce 6 atleţi la Campionatele Europene de Seniori de la Moscova şi echipa se întoarce de acolo cu 5 premii.

Pasiunea şi dăruirea lui Viorel Gâscă, odată dovedite şi recunoscute în România, pe 21 aprilie 2005 Agenţia Naţional Pentru Tineret şi Sport primeşte actele de recunoaştere a acestui sport şi în România. Apoi, atletele românce participă pentru prima oară la Campionatele Europene de Juniori de la Sombor, în Serbia.

Între timp, Viorel Gâscă a înfiinţat Federaţia de Sambo şi, ulterior, a pus bazele unui club de Sambo la Buftea. Aici, folosind finanţele proprii a amenajat o bază sportivă cu sală de antrenamente mobilată modern, cabine de duş, saună, vestiare şi 14 camere pentru cazarea sportivilor. În perioada 2008-2011, la Buftea s-au desfășurat și trei concursuri, sub titulatura „Cupa Ilfov”, care s-au bucurat de sprijinul financiar al Consiliului Județean din acea perioadă. În prezent, în țară există 24 de cluburi, în care activează aproape 450 de sportivi, la toate categoriile de vârstă. De la înființarea forului sportiv de SAMBO luptătorii bufteni au participat la concursuri de prestigiu la nivel mondial, cu rezultate strălucite.

După luptă și răsplată

Urarele,  încurajările celor de pe margine, părinţii sau bunicii prezenţi în sală au fost un semn bun al aprecierii faţă de această ramură a sportului, de autoapărare fără armă.

Prezent în sală pentru a oferi diplomele şi medaliile din partea Primăriei şi a Asociaţiei Sportive Voinţa, primarul Gheorghe Pistol i-a felicitat pe copii şi pe antrenorii lor, declarându-se mândru că Buftea găzduieşte o asemenea competiţie. Şi mai spunea ceva primarul copiilor care au câştigat locurile doi sau trei: „Ştii ce trebuie să faci data viitoare, nu-i aşa? Să iei locul întâi!”. 

Foto: Cristina Bunea