După negocieri care au durat 10 ani, Croaţia este prima dintre ţările Balcanilor occidentali care a intrat la 1 iulie 2013 în rândul Uniunii Europene.

Din momentul în care şi-a depus oficial candidatura în 2003, Croaţia a făcut eforturi enorme pentru a satisface criteriile de aderare necesare pentru a se ralia legislaţiei şi normelor Uniunii Europene. Iar UE a apreciat în mod special eforturile în domeniul statului de drept, a luptei împotriva corupţiei, a drepturilor omului şi a protecţiei minorităţilor.

Concluzia Consiliului European din aprilie 2013 spune clar că “independent de avantajele manifeste pe care atât Croaţia, cât şi UE le au, aderarea Croaţiei demonstrează clar că atunci când sunt îndeplinite toate condiţiile, Uniunea Europeană îşi respectă angajamentele.”

Odată cu aderarea Croaţiei şi limba croată devine limbă oficială, este a 24-a în rândul UE şi beneficiază de un statut juridic şi politic identic cu acela al tuturor celorlalte limbi oficiale. Legislaţia UE este de la 1 iulie redactată şi în limba croată.

Croaţia în detalii

Numele complet: Republica Croată

Populaţie: 4,3 milioane locuitori

Capitala: Zagreb

Sistem politic: Democraţie parlamentară

Suprafaţă totală: 56.594 km p

Limba oficială: croata/hrvatski

Moneda: kuna (HRK)

Preşedinte: Ivo Josipovici

Prim Ministru: Zoran Milanovic

Ziua Naţională: 25 iunie

Situri înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO: Parcul Naţional din Plitvice, centrul istoric din Split şi Palatul lui Dioclețian, Centrul vechi din Dubrovnik, Centrul istoric din Trogir, Biserica Sf. Eufrat, Catedrala Sf. Ioan din Sibenik, ansamblu architectonic de la Hvar. 

Nu în ultimul rând, Croaţia se mândreşte cu 8 parcuri naţionale.

Este bine de știut că limita maximă de viteză este de 130 km/oră pe autostradă şi 50 km/oră în oraşe iar toleranţa poliţiei faţă de alcool este zero.