De la bir. Nu de la biruință. B-I-R-U-I-A-L-Ă. Asta ne coace drăguțul de Executiv. Totul pornește de la o decizie cu care, în principiu, sunt de acord. Reducerea TVA la produsele de panificație, cu speranța (care, nu-i așa, moare ultima) că se va reduce evaziunea fiscală în acest domeniu. Boooon! Da’ cum se gândi Guvernul să acopere gaura din buget, care va apărea în mod firesc în urma acestei măsuri? 

Printr-o măsură total neeconomică. Introducerea unor noi taxe și impozite! Iei o măsură pozitivă, care speri că va da roade, după care, jart, împovărezi fiscalitatea! Așadar, onor Executivul și-a pus palma la frunte, a făcut ochii roată și a găsit niște domenii neimpozitate, mama lor de contribuabili! Concret, este vorba de impunerea plății unui CAS pentru veniturile obținute din chirii, plata acelorași asigurări sociale de către cei care dețin una nevastă casnică, sau fecior șomer. „Taxa pe nevastă”, cum o numea o televiziune, mi se pare cea mai hilară. Cea pe feciorul șomer, așijderea. 

Într-adevăr, imagi­nația românului dă pe dinafară. Guvernul ne arată „maimuța” FMI și pretinde că nu întrevede alte soluții de a consolida bugetul. Și, jap, mai face, preventiv cică, un acord de vreo 4 miliarde de euro cu Fondul. Lăsând la o parte faptul că guvernanții încearcă să scoată castanele din foc tot cu mâna amărâților (vezi guvernul Boc), mai strigător la cer mi se pare nerespectarea promisiunilor făcute în campania electorală, conform cărora Uniunea nu va introduce noi taxe și impozite. Dar, vorba-ceea, „promettre c’est noble, tenir c’est burgeois”. 

Aici nu pot să nu-i dau dreptate fostului premier Tăriceanu. Pe timp de criză nu sporești birurile, ci încerci să eradichezi evaziunea fiscală, să crești colectarea și, totodată, să relaxezi fiscalitatea. Soluția este simplu de aplicat, dar nimeni nu se bagă. 

Stimați guvernanți, ați auzitără domniile voastre de cea mai de temut instituție din Statele Unite? Vă spun eu cum se intitulează, vorba lui Garcea: IRS. Internal Revenue Service, adică, mai pe românește, Serviciul de venituri interne. Fiscul, bre, dacă vă e greu să înțelegeți! Păi americanii au o vorbă: de două lucruri nu scapi pe lumea asta, de moarte și de IRS. Faceți și voi, fraților, o instituție pe măsura celei americane și-i veți da cu tifla FMI-ului. A, apropo, cum a fost băgat Al Capone la mititica? L-a prins IRS-ul cu contabilitate dublă, recte, evaziune fiscală.

Da’ vrea cineva din România așa ceva? Păi ce ne facem cu marii și multiplii evazioniști care cotizează „la greu” pe la partide, oricare ar fi ele? Putem noi să renunțăm la clienții politici care ne asigură păpica? Haida-de! Așa că, frați români, ne așteaptă o „mare biruială”. Tovarășii de la conducere vor lovi tot în cei care-și plătesc conștiincios dările. Ei vor da, cum spunea Tăriceanu, tot „în boul care trage”.

P.S. Am o nedumerire. Dacă eu sunt salariat, dar am și o locuință închiriată, plătesc asigurările de două ori? Sau o mamaie pensionară, aflată în aceeași situație, pățește la fel? În acest caz, vom primi asistență medicală „la pătrat”?