Emilian Oprea este primarul Chitilei din anul 1996. În cei 17 ani care s-au scurs de atunci, edilul orașului a reușit să inițieze atât de multe proiecte cu finanțare europeană încât putem clasa urbea pe care o conduce de departe pe locul I la acest capitol. Localitatea este, prin urmare, împânzită de panouri cu descrierea proiectelor accesate de gospodarii Chitilei.

Când intri în biroul primarului Emilian Oprea, primul lucru care-ți atrage atenția este o fotografie superbă, înrămată, de mari dimensiuni, a marelui om politic Constantin I.C.Brătianu. Sub privirile pătrunzătoare ale înaintașului liberal, primarul Chitilei ne întâmpină cu amabilitate. Vede că ne uităm către „patronul” său politic și spiritual și ne spune: „Noi, liberalii, avem o deviză: «Prin noi înșine!». E o deviză pe care nu o uit niciodată și care mă obligă. Ea m-a ghidat în încercarea mea de a transforma orașul într-o localitate civilizată, pentru a trăi în normalitate, la fel ca toată Europa.”

Chitila, „aspiratorul” de fonduri europene

Iscusința de care au dat dovadă edilii așezării ilfovene de la marginea de nord-vest a Capitalei, în accesarea fondurilor europene, a transformat Chitila într-un unicat în Județul Ilfov. Localitatea beneficiază de utilități, apă, canal, gaze, în proporție de sută la sută. „Din bugetul primăriei, care se cifrează pe la 25 de milioane de lei, cred că am fi realizat acest lucru peste vreo 20 de ani de-acum încolo. De aceea ne-am apucat să scriem proiecte. Și am reușit, așa cum nimeni nu cred că a mai reușit prin alte părți. Eu am ales să duc acești bani către cetățean, pentru a-i asigura un nivel decent de confort și civilizație”, ne povestește, cu satisfacție, Emilian Oprea. Primarul ne mai spune că și în satul Rudeni, aparținător de Chitila, lucrările de instalare a rețelelor de apă și canal se vor termina până la sfârșitul acestui an. Toate aceste investiții sunt gospodărite de societatea primăriei Aqua Serv S.R.L.. Apa chitilenilor este livrată din puțuri de mare adâncime și costă, în prezent doar 2,5 lei metrul cub. Apele menajere sunt deversate în canalizarea Apa Nova. Pentru acest serviciu, cetățenii mai plătesc 0,7 lei. Un preț mai mult decât accesibil. Primăria are unele probleme cu derularea lucrărilor la un canal pluvial și la asfaltări, investiții cu finanțare europeană. „De două luni, lucrările sunt sistate din cauza funcționarilor de la ADRBI, care ne cer clarificări peste clarificări. Dacă mai trece mult timp, vine toamna, se strică vremea, eu cum să mai continuu lucrările? Mă întreb ce vor zice oamenii? Vor spune că toată vara am stat și că ne-am trezit să lucrăm în toiul iernii…”, ne spune primarul, vizibil iritat de situație. O agenție, am spune noi având în vedere și alte „isprăvi” ale acesteia, care mai mult bune bețe-n roate decât să rezolve problemele.

Sute de locuri de casă pentru tineri

Una dintre cele mai apreciate inițiative ale primarului Emilian Oprea este cea prin care sute de tineri din Chitila au primit loturi de teren pentru a-și construi o casă. Totul a început printr-un referendum prin care cetățenii orașului au fost consultați cu privire la desființarea islazului comunal. Odată aprobat acest lucru, primăria a parcelat terenul. Inițial au fost concesionate 127 de locuri de casă, pentru cei care beneficiau de prevederile Legii 15/2003. „Atunci nu am procedat cum trebuie, în sensul că nu am impus și proiecte pentru locuințe. De aceea, fiecare a construit cum l-a tăiat capul, iar zona nu arată prea bine din punct de vedere urbanistic. Acum, odată cu repartizarea loturilor, beneficiarii au de ales între două tipuri de proiecte arhitecturale, pentru case cu 2,3,4 sau 5 camere. Au fost repartizate, până acum, 385 de loturi. Pe 7 august, urmează să mai repartizăm încă 112, în cartierul Regina Maria. Terenurile au suprafețe cuprinse între 290 și 441 metri pătrați. Pe măsură ce încep să se finalizeze construcțiile, introducem și utilitățile. Cei care s-au mutat în 2008 au de toate, energie electrică, apă, canal, gaze”, ne spune primarul. 

Pentru a putea intra în posesia acestor terenuri, tinerii chitileni trebuie să îndeplinească anumite condiții. Cei care sunt cetățeni ai orașului de mai mult de 10 ani, care sunt căsătoriți, au studii superioare și prezintă un extras de cont de la bancă de minim 10.000 de lei obțin punctaje mai bune. Sunt avute în vedere și unele cazuri sociale, cum ar fi familiile cu mulți copii. De asemenea, o condiție majoră este și cea care îi obligă pe beneficiari să-și construiască locuința în termenul prevăzut de autorizația eliberată de primărie. În caz contrar, ei trebuie să returneze terenul, care, de altfel¨, este proprietatea primăriei. Cei care-și construiesc casele au numai drept de folosință asupra terenului, pe toată perioada existenței clădirii. Dar dacă doresc, pot cumpăra terenul de la primărie cu 50 de euro mp, la un preț mai mic decât prețul pieței, care se învârte pe undeva pe la 80 de euro mp.

Orașul „verde”

O altă preocupare a primarului Emilian Oprea este cea legată de „înverzirea” orașului. Pentru aceasta, edilul a accesat alte fonduri europene, cu ajutorul cărora a amenajat un parc dendrologic cu o suprafață de 3,5 ha, pe locul fostei gropi de gunoi. Parcul a fost realizat împreună cu Facultatea de Horticultură și aici poți găsi specii variate de arbori și plante. Un alt parc a fost creat în zona cartierului Tineretului, pe o suprafață de 5.000 mp. O grijă deosebită a acordat-o primarul și construirii unor zone de agrement și a unor baze sportive pentru chitilenii care vor să facă mișcare. Așa au apărut o sală de sport, terenuri de tenis și de fotbal. Urmează să se construiască un bazin de înot pentru școlarii din Chitila și să se amenajeze un teren de rugby, sport cu tradiție în oraș.

Nu au fost uitate nici străzile, care prin proiectele de modernizare cu finanțare europeană, au fost asfaltate și au fost plantați arbori de-a lungul acestora. Un alt record al primarului din Chitila este și acela de a fi reușit asfaltarea a 57 de kilometri din cei 66 cât reprezintă rețeaua rutieră din localitate.

Mereu cu gândul la viitor

L-am întrebat pe Emilian Oprea ce ar mai avea de făcut un primar într-o localitate în care toate lucrurile sunt bine puse la punct. Mi-a răspuns că oricând se găsește ceva de făcut pentru îm­bunătățirea traiului de zi cu zi al cetățeanului. În prezent, spune el, se lucrează la rectificarea Planului de Urbanism General și la trasarea liniilor de dezvoltare a orașului. Se intenționează o delimitare între zona industrială și cea rezidențială a Chitilei. În zona industrială a fost creată deja infrastructura, pentru a atrage cât mai multe firme și companii. Până acum, LAROMET, Spicul, IRA Grivița și-au relocat unitățile de producție în zona industrială a orașului. Primarul a făcut demersuri la Ministerul Marilor Proiecte pentru a se găsi fi­nanțarea pentru finalizarea bretelei de acces în localitate a pasajului de pe șoseaua de Centură. Lipsa acestei căi rutiere îi face pe cei care vor să intre în oraș să utilizeze doar șoseaua care leagă Chitila de Mogoșoaia. 

Un proiect care a atras atenția și ministrului Dezvoltării, Liviu Dragnea, este cel care privește construirea unei grădinițe ecologice, cu orar prelungit. O „grădiniță verde”, cum îi place primarului să spună. „Grădinița va avea 120 de locuri și locuitorii o așteptă cu nerăbdare. Ea va fi dotată cu pompă de căldură, iar energia va fi asigurată prin panouri fotovoltaice și generatoare eoliene. Proiectul nici nu este prea scump. Avem nevoie doar de 750 de mii de euro. Sperăm să-i obținem de la Ministerul Dezvoltării, mai ales că domnul ministru Dragnea a fost încântat și impresionat de proiect”, ne spune Emilian Oprea.

Dar intențiile edilului nu se opresc aici. El dorește să construiască și o policlinică, în parteneriat public-privat și să reabiliteze Casa de Cultură „Tudor Arghezi” din localitate. Și pentru că a aflat că au mai rămas niscaiva bani europeni pentru Măsura 125, s-a gândit că nu poate rata o astfel de ocazie. Prin urmare a „creionat” un proiect care prevede asfaltarea a 5,6 km de drumuri de exploatare agricolă. „Știți, mă duc des la Bruxelles la adunările reprezentanților locali. Am văzut acolo, din avion, că drumurile de exploatare agricolă sunt asfaltate. Mi-am zis atunci, de ce să nu facem și noi la fel în Chitila?”, ne spune primarul.

Am plecat din Chitila cu o imagine obsedantă pe retină: zecile de panouri din oraș, având ca subiect descrierea proiectelor accesate de primăria Chitila. Am ajuns la o singură concluzie. Atunci când te pui, cu adevărat, în slujba cetățenului, poți realiza lucruri deosebite. Îți trebuie doar istețime, integritate morală și per­severență. Calități pe care le-am întâlnit, cu pri­sosință, la un primar ilfovean. Emilian Oprea. Din Chitila.