Ești absolvent? Dacă reușești să te angajezi cu contract de muncă valabil pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, statul îți acordă o primă de încadrare în muncă. Iar în cazul în care mergi să lucrezi într-o altă localitate față de orașul sau comuna în care ești domiciliat, iei primă de instalare. 

În cazul în care, după absolvirea cursurilor încă nu ți-ai găsit de lucru, cel mai bine ar fi să mergi la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov să te înregistrezi. Fiind luat în evidența acestei instituții, îți va fi mai ușor să-ți găsești jobul potrivit. În plus, beneficiezi de informare și consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită prin programe care îți asigură inițierea, calificarea, perfecționarea și specializarea. Vei avea inclusiv, facilități financiare. Indiferent de forma de învățământ absolvită, ai dreptul la indemnizația de șomaj în valoare de 225 de lei pentru o perioadă de șase luni. Dar pentru acest lucru trebuie să te grăbești. Dosarul îți va fi acceptat numai dacă îl vei depune în cel mult două luni de la absolvire. 

Beneficiile tânărului salariat 

Însă, dacă ai reușit să te angajezi, iar patronul ți-a făcut contract de muncă valabil timp de un an, beneficiezi de o primă de încadrare. Pentru un program normal de lucru, această primă poate să ajungă la suma egală cu indemnizația de șomaj, la care ai fi avut dreptul dacă nu te angajai. Important este să îți menții serviciul pe toată perioada prevăzută în contractul de muncă. Mai mult, în cazul în care îți găsești un post care să corespundă pregătirii tale profesionale dar locația se află la peste 50 de kilometri distanță de localitatea în care domiciliezi și urmează să-ți schimbi domiciliul, vei primi și o primă de instalare.