Vă relatam, acum o lună, despre înfățișarea, schimbată în bine, a orașului Măgurele. Spuneam atunci că urbea pare mai veselă, datorită amenajărilor făcute de primărie, mai ales în centrul localității.

Ei bine, în perioada care s-a scurs, Măgurele s-a mai „pricopsit” cu o zonă de promenadă, unde se adună, în fiecare seară, zeci de locuitori. Și, altă veste bună, de la 1 august, RATB circulă din nou prin oraș.

De treizeci de ani nu mai funcționau fântânile arteziene aflate în piațeta din fața hotelului. Bazinele arătau ca niște canale, hâde și pline de mizerie. Narcis Constantin, tânărul viceprimar al Măgurelelor, își aducea aminte că, odinioară, aici clipoceau vesel șipote de apă cristalină. Și-a pus în gând să reabiliteze zona și, cu investiții minime, a reușit. „Pietrele de râu din fântâni le-am adunat, singuri, din Argeș. Peisajul floral a fost asigurat de firma de salubritate Salserv. Primăria a mai achiziționat și câteva bănci și, iată, în sfârșit, există o zonă de promenadă în Măgurele. Îmi pare rău că nu am reușit să amenajăm un astfel de spațiu frumos și în celelalte sate, dar trebuie să înțelegem, cu toții, că centrul reprezintă cartea de vizită a orașului. Ușor, ușor, vom amenaja astfel de zone și în celelalte localități”, ne-a spus viceprimarul. Piațeta, astfel transformată, este un adevărat magnet pentru locuitorii urbei. Seara, pe răcoare, ei vin, cu mic cu mare, să se destindă pe promenada „reînviată” de primărie. Copiii „se dau” cu rolele și bicicletele, cei mari stau pe bănci și discută despre ale lor. Într-un cuvânt, o încântare pentru toată lumea.

RATB reloaded

Cursele RATB fuseseră suspendate din cauza facturilor foarte mari pe care Regia bucureșteană le trimitea primăriei din Măgurele. Prețul pe kilometru crescuse, datorită unei „ghidușii” a Regiei, la peste 9 lei. Mai exact, distanța era calculată pe „kilometru echivalent”, ceea ce umfla prețul cu 35%.  Mai mult, erau facturată și distanța parcursă de autobuze pe teritoriul Capitalei. Un efort financiar peste puterile bugetului local. Salvarea a venit de la negocierile purtate de Consiliul Județean cu Primăria Capitalei. Aici s-a convenit un tarif mai apropiat de realitate, adică 6,09 lei/km și numai pe distanța acoperită pe teritoriul județului. Iată cum, începând cu data de 1 august locuitorii din măgurele pot circula cu autobuzul 427, pe traseul Ghencea – Dumitrana – Pruni și cu linia 453, de la Ghencea la Vârteju, ambele trasee având un interval de succedare de circa o oră. Și pentru ca circulația să capete cât mai multă fluiditate, în zona intersecției cu șoseaua care duce la IFIN-HH a fost amenajat un sens giratoriu.

Așadar, cu investiții minime, dar cu bunăvoință și implicare poți aduce concetățenilor tăi confort și civilizație. Calități pe care edilii din Măgurele dovedesc că le au din plin.