Zilele trecute ne-am făcut drum la Primăria Brăneşti. Pe primarul Niculae Cismaru nu l-am găsit în clădire, dar l-am reperat, puţin mai târziu, pe teren. La Liceul teoretic “Traian Lalescu”, lucrătorii primăriei şi cei ai firmei Vicecom lucrau cu mare avânt la montarea noului gard din cărămidă şi fier, la trotuare şi la curte.

Primarul și viceprimarul Cornel Stancu se aflau acolo pentru a supraveghea lucrările. De alt­fel, acesta din urmă a ales modelul gardului ce va împrejmui, de acum înainte, curtea liceului. Într-o laterală a unităţii şcolare, pe strada Nicolae Bălcescu au fost amenajate zeci de parcări pentru maşinile părinţilor care-şi aduc copiii la cursuri şi care nu aveau posibilitatea staţionării, fiind un drum extrem de circulat. Cu această ocazie s-a refăcut trotuarul dar şi gardul (cu costuri minime), iar în curtea liceului erau în pregătire, pentru amenajarea unui gazon artificial, terenul de sport, şi terenurile de volei/baschet şi handbal. Pentru microbuzul elevilor s-a amenajat o poartă de acces spaţioasă spre curtea liceului.

Nicolae Cismaru ne vorbeşte despre lucrări viitoare. Doreşte o construcţie nouă şi modernizarea centralei termice a liceului, în acest moment, instalaţiile vechi generând pierderi uriaşe de căldură şi costuri pe măsură. Speră să fie gata până la începutul acestei ierni. Iar în faţa liceului va fi gata, curând, un parc. Jumătate din suprafaţa lui va fi destinată elevilor, care vor putea studia la aer curat, cealaltă jumătate rămânând la dispoziţia localnicilor. Pentru cei mai în vârstă, dar nu numai, se vor amplasa câteva măsuţe de rummy sau table.

Am plecat, însoţiţi de edil, către satul Islaz. Aici, Grădiniţa de copii nr. 1 Riţa Gărgăriţa, dar şi Şcoala generală nr. 1 au deja gata faimoasele garduri din cărămidă şi fier. Au fost terminate şi trotuarele, dar şi locurile de parcare. Şi aici sunt în pregătire spaţii verzi şi terenuri de joacă sau sport acoperite cu gazon sintetic. Peste drum, la biserică, au fost, de asemenea, amenajate, locuri de parcare, iar terenul de sport amplasat pe diagonală de şcoală, lângă căminul cultural, va avea, în câteva zile, o faţă nouă. Se vor monta aparate de sport pentru copii, bănci și se pregătesc locuri de joacă pentru cei mici. Şi chiar şi pentru căminul cultural, primarul intenţionează, pentru viitor, refacerea acoperişului.

Turul comunei nu s-a oprit aici. Am plecat spre Şcoala generală nr. 1 Brăneşti, unde învaţă 500 de copii. Tot gard nou şi aici, însă un model diferit de cel de la Liceul “Lalescu” sau de cel de la şcoala din Islaz. Pentru această unitate de învăţământ, primarul ne vorbeşte despre proiectul deja realizat pe hârtie pentru mansardare şi extindere cu sală de sport. De asemenea, gazon artificial pentru terenurile de sport. Într-o lună de zile aceste lucrări vor fi scoase la licitaţie, pentru alegerea constructorului. Până atunci, însă şi aici a fost creată o parcare spaţioasă pentru maşinile profesorilor, dar şi pentru microbuzul şcolar.

Apel la curăţenie!

Şi nu în ultimul rând, edilul s-a arătat nemulţumit în legătură cu unii “negospodari” ai comunei. Nicolae Cismaru este cu adevărat revoltat când vede cum în faţa unor curţi cresc bălăriile mai înalte decât gardul, iar proprietarii caselor nu i-au măsuri. “De aceea, am să dau o hotărâre de consiliu prin care am să stabilesc costuri pentru aceste lucrări. Le va executa primăria, apoi vom trimite factura la fisc”, a declarat primarul.