În perioada 30 august-1 septembrie, la Buftea s-a desfășurat, în premieră, ultima competiție din cadrul turneului master de volei de plajă. Competiția a fost găzduită de Baza Turistică Buftea și s-a bucurat de participarea celor mai buni sportivi din țară.

Beach-volley-ul, sau voleiul de plajă, este un sport care cunoaște o dezvoltare considerabilă în ultima vreme, atât pe plan mondial, dar și la nivel național. Terenul are dimensiunea de 16 pe 8 metri, iar echipele sunt formate din doi jucători. Fiecare set se joacă până la 21 de puncte ( în caz de egalitate la 21, jocul continuă până ce una dintre echipe obține un avantaj de 2 puncte), iar la fiecare multiplu de 7 puncte, se schimbă terenurile.

În România, în afară de Campionatul Național, se mai desfășoară și alte patru turnee, la fiecare dintre aceste competiții participanții obținând premii în bani și un anumit număr de puncte, în funcție de locul pe care s-au clasat. Maximum de puncte, 25, se acordă la Campionatul Național și la turneele de master. Punctele cumulate stabilesc clasamentul general, la sfârșitul sezonului.

Unicul turneu din Ilfov în anul 2013

Cum spuneam, 2013 a marcat o premieră în cadrul „ Beach Volley Master Trophy”, pentru județul Ilfov. Ultimul turneu al acestei competiții a poposit, pentru prima oară, la Buftea. El a fost organizat cu sprijnul Bazei Sportive Buftea, care a amenajat un teren special pentru această întrecere. Printre organizatori, alături de Federația Română de Volei, s-au mai numărat și Primăria Buftea și  Casa Româno-Chineză. Președintele Comisiei Naționale de Volei de Plajă, Cadâr Serhan, a avut numai cuvinte de laudă față de organizatorii de la Baza Sportivă Buftea. „Voleiul de plajă, sport olimpic, se situează la Olimpiadă pe locul 2 din punct de vedere al audienței, după atletism. Este un sport foarte spectaculos, care are din ce în ce mai mulți fani. Baza Turistică Buftea, m-a încântat. Organizatorii au depus toate eforturile pentru a avea jocuri interesante. Sper ca acest turneu să intre permanent în calendarul competițional”, a spus Cadâr Serhan.

Competiție de top

Prima zi a debutat cu meciurile tabloului principal la masculin, unde s-au înscris 9 echipe. Campionii naționali la volei pe plajă din 2012, Marius Mascovits și Moisă Abrudan (CSM Arad) și-au respectat poziția de favoriți, oferind cel mai scurt meci. Cei doi au învins cu două seturi 21:10 Feroviarii București (Andrei Nițu și George Halmai). Ziua s-a încheiat cu un adevărat derbi, în care pe nisip au ieșit CSM Arad și Lot Juniori. Campionii naționali și balcanici en titre la juniori, Bogdan Nan și Robert Vîrlan au pierdut în două seturi, dar partida a fost foarte spectaculoasă, cu multe plonjoane și lupte la fileu. La feminin, favoritele 1 și 2, respectiv CSU Reșița (Sorina Buz și Andreea Smulțea), campioane en titre la senioare și CSS Caransebeș (Raluca Rovas și Denisa Puiky), campioane, în 2013, la junioare, au oferit și ele momente spectaculoase, care i-au încântat pe cei prezenți.

O finală viu disputată

Ziua a treia a competiției a început cu meciurile din semifinalele la masculin. În primul meci favoriții nr. 1, CSM Arad (Marius Mascovits și Moisă Abrudan) au pierdut, după o oră de joc, cu 1:2 în fața favoriților nr. 2 de la CSM Reșița Casa Victor (Bogdan Mehedințeanu și Marius Șoloc). După aceea Tiger Security (nr. 3, Valentin Hupoiu, Miron Cătălin) a trecut, tot cu 2:1 de Lot Juniori (Bogdan Nan, Robert Vîrlan), după 56 de minute de joc. 

A urmat finala pentru locurile 3-4 la feminin, în care CS Dinamo (Andreea Andronache, Andreea Basarabeanu) s-a impus în fața dublului MAVI Sighet (Roxana Ardelean, Liliana Prioteasa) cu 2:0. Cu același scor la seturi, campioanele en titre Sorina Buz și Andreea Smulțea (CSU Reșița) au câștigat Beach Volley Master Trophy contra echipei CSS Caransebeș (Raluca Rovas, Denisa Puiky, campioane la junioare).

În finala mică la masculin, vicecampionii balcanici și favoriți nr. 1 ai turneului, Mascovits și Abrudan (CSM Arad) au câștigat medaliile de broz după victoria împotriva celor de la Lot Național (Nan, Vîrlan).

În finala mare, foarte disputată și spectaculoasă, Mehedințeanu și Șoloc și-au luat revanșa pentru înfrângerea de sâmbătă, de la dublul Hupoiu, Miron.

Invitați de prestigiu au premiat câștigătorii

Ceremonia de premiere i-a avut ca oaspeți de onoare pe gimnasta Andreea Răducan și pe primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol. Alături de secretarul general al Federației Române de Volei, Viorel Manole, ei au înmânat diplomele, medaliile și cupele câștigătorilor. Gheorghe Pistol s-a arătat foarte încântat de modul în care s-a desfășurat acest turneu, le-a mulțumit organizatorilor și le-a promis celor prezenți că, anul viitor, va face tot posibilul să dea o amploare și mai mare acestui eveniment sportiv, unic în județul Ilfov.

La rândul lor, gazdele de la Baza Sportivă Buftea, și-au luat angajamentul de a investi, în continuare, în amenajarea unor tribune mai încăpătoare, pentru a permite tot mai multor spectatori să asiste la această competiție, în privința căreia și-au exprimat speranța că va deveni o manifestare sportivă de prestigiu permanentă pentru orașul Buftea.

 


Gheorghe Pistol și Andreea Răducan i-au premiat pe câștigători