Partea a 2-a

Cum se realizează terapia? Câte zile de spitalizare sunt necesare? 

Tratarea cancerului de col uterin se realizează astfel:

 

  • În stadiul IA1 este efectuată o simplă histerectomie, adică sunt îndepărtate uterul şi colul uterin;
  • În stadiul IA2 sunt îndepărtate trompele uterine, ovarele, colul uterin şi ganglionii;
  • În stadiile IIA2, IIB, IIA, IIIB, IVA sunt necesare chimoterapia şi radiaţii, de asemenea histerectomia și îndepărtarea vaginului;

 

În stadiul IVB este îndepărtat uterul, trompele uterine, ovarele, colul uterin şi ganglionii şi se îndepărtează nervii senzoriali responsabili cu durerea. Tot în această fază se realizează chimoterapia, radioterapia, precum şi îndepărtarea vaginului.

Numărul zilelor de spi­talizare variază în funcţie de stadiul bolii în care te afli şi în funcţie de gravitatea cazului. De obicei este vorba de 3-4 zile. După finalizarea radioterapiei, trebuie să utilizezi un dilatator vaginal sau actul sexual de 3 ori pe săptămână cel puţin, pentru a uşura realizarea viitoarelor examinări pelvine şi a examenului Babeş-Papanicolau. Un tratament ce ar putea fi realizat şi acasă este chimoterapia.

Controalele periodice: în ce constau şi la cât timp se efectuează?

În urma operaţiei există un procent de 80% şanse de reapariţie a cancerului de col uterin pe parcursul următorilor doi ani. Dacă ai suferit o astfel de operaţie trebuie să faci o examinare Babeş-Papanicolau vaginală o dată la 3 luni timp de 2 ani, iar apoi o dată la 6 luni pentru următorii 3 ani, iar dacă rezultatul uneia dintre aceste examinări a ieşit pozitiv următorul pas este o examinare colposcopică. Dacă rezultatul este cancer, atunci este necesară o tomografie computerizată.

Ce stil de viaţă trebuie să adopţi ulterior? 

În mod evident, este indicat să eviţi fumatul şi băuturile alcoolice ca să-ţi îmbunătăţeşti sistemul imunitar. Este recomandat să mănânci cât mai sănătos şi natural, evitând junk food-ul. Practicarea sporturilor este recomandată. Trebuie să eviţi situaţiile care cauzează creşterea nivelului de stres, deoarece acesta reduce imunitatea şi în timp duce la revenirea cancerului.

Dr. Khaled Hilmi Manager Hilmi Medical Center