Primarul Marian Oancea se numără printre acei primari care lucrează cu programul electoral pe masă şi niciodată, de câte ori am trecut pe la Snagov, pliantul nu a lipsit de pe biroul domniei sale. Curiozitatea unei întrebări a născut acest articol.

Verific ce am promis cu ce am făcut

Sunt 20 de promisiuni  pe care snagovenii le-au studiat înainte de alegerile din 2012. Pe baza acestor 20 de puncte, Marian Oancea a devenit primar obţinând cel mai mare procent faţă de contracandidaţii săi. „Am promis că voi aduce schimbarea şi, în consecinţă, verific cu programul electoral tot ce am promis şi încercuiesc punctele rezolvate”povesteşte Marian Oancea. Într-o ordine aleatorie, iată-le:

E nevoie urgentă de constituirea asociaţiilor de proprietari!

Marian Oancea e puţin încurcat în demararea lucrărilor de reabilitare termică şi spune: „Trag un semnal de alarmă către snagoveni pentru că nu se poate face reabilitarea, dacă ei nu se constituie în asociaţii de locatari. Am constituit o echipă de lucru, cu jurişti şi câte un reprezentant al fiecărui bloc trebuie doar să vină cu actele la primărie şi noi ne ocupăm de ele, le ducem la judecătorie. Important este ca blocurile să aibă personalitate juridică”.

Fără câini comunitari!

Este punctul 14 al programului electoral al lui Marian Oancea şi contractul semnat cu ceva timp considerabil în urmă a dus la strângerea câinilor. „Ştiţi ce s-a întâmplat? După puţină vreme au reapărut, aduşi de diverşi oameni cu maşinile. De aceea, sunt convins că spiritul civic trebuie să renască şi oamenii care văd maşini care descarcă animalele, să noteze numărul şi să ne raporteze. Nu este delaţiune, aşa se întâmplă şi în ţările mai avansate economic, oamenii se uită în jurul lor şi comunică tot ceea ce este în neregulă. Spre acest gen de spirit civic vreau să ne îndreptăm şi la Snagov. O astfel de sesizare este un ajutor, un capăt de drum în rezolvarea acestei probleme.  Voi intra în gospodăria fiecărui cetăţean pentru un recensământ şi fiecare câine va avea ulterior un crotaliu. Dacă îl găsesc pe stradă, implicit le voi da amenzi proprietarilor”, spunea Marian Oncea în data de 6 septembrie când am discutat cu domnia sa.

Extinderea canalizării costă 22 milioane de euro

Pentru a ridica ceea ce a fost primul punct al programului electoral, „Cartierul Tinerilor”, Marian Oancea povesteşte că a identificat terenul  în Snagov, între primul şi al doilea rând de blocuri unde este o suprafaţă de teren. Acolo s-au făcut ridicările topometrice pentru cadastru şi, cu ajutorul celor de la ANL, primarul vrea să ridice câteva blocuri. În privinţa canalizării, aflăm există proiecte pentru Tâncăbeşti şi Ciofliceni depuse la Ministerul Dezvoltării pentru obţinerea de fonduri. 

Cât despre extinderea canalizării, la Snagov s-a făcut un studiu de fezabilitate din care a reieşit că e nevoie de circa 22 milioane euro pentru a extinde canalul şi a-l aduce în zonele inexistente. Singura modalitate de obţinere a banilor sunt fondurile europene şi de aceea se lucrează la definitivarea tuturor proiectelor astfel încât, la deschiderea sesiunii de proiecte din ianuarie 2014, acestea să fie gata şi depuse. Locurile de muncă de care Marian Oancea a promis că se va ocupa odată ce va fi ales primar se conturează puţin câte puţin, în primul rând prin recentul festival Zile şi nopţi, apoi prin două proiecte ce sunt aproape de final, unul pentru o microfabrică şi altul pentru un centru info. Mai este şi o idee comercială, dar o vom „ataca” când va fi mai aproape de certitudine.

Parc, acces pe lac şi modernizarea pasarelei

Lucrările care se efectuează la căminul cultural de la Tâncăbeşti vor aduce şi un parc cu tobogane pentru copii, îmi spune Marian Oancea. Primarul adaugă că am văzut deja ieşirile amenajate la lac, cu plaje de nisip, promise la punctul 8 din programul său, atunci când am fost la cea din strada Zambilelor. Şi apropo de lac, primarul Marian Oancea spune că, recent, primul ministru Victor Ponta a vizitat lacul şi discuţiile între cei doi au dus la elaborarea unui memoriu pentru stabilirea regimului juridic al lacului Snagov.

Mândria comunei legată de numele lui Vlad Ţepeş şi de Mânăstirea Snagov va fi mai mare după ce lucrările legate de modernizarea pasarelei se vor sfârşi. „Preşedintele CJI, Marian Petrache a semnat certificatul de urbanism pentru pasarelă, aşa că, având banii în cont de la Guvern, vom începe cât de curând lucrarea”, adaugă primarul comunei Snagov.

Biserica din Vlădiceasca – altă promisiune onorată

Figurând la punctul 20 în programul actualului primar Marian Oancea, biserica din Vlădiceasca este ridicată și, așa cum puteţi citi și în acest număr, s-a săvârșit și prima slujbă de hram. „Pentru mine a fost un proiect de suflet la care am ţinut foarte mult și este, totodată, și cea mai mare investiţie propusă înainte de alegeri”, adaugă Marian Oancea.

Și da, mai sunt și alte promisiuni onorate: apa potabilă pentru toţi,  grădiniţa din Ghermănești, curăţenia stradală zilnică, iluminatul public. Dar, acestea rămân pentru un număr viitor!