Ministrul francez de Interne a declarat, pentru postul de radio France Inter, că deschiderea spaţiului Schengen pentru România şi Bulgaria „nu este pe ordinea de zi“, spunând că este „mai mult decât rezervat“, în legătură cu această posibilitate.

„În prezent nu există o decizie în privinţa intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen şi, ca ministru de Interne care participă la Consiliul miniştrilor de Interne din UE, sunt, evident, mai mult decât rezervat în legătură cu deschiderea, astăzi, a acestor frontiere, atât timp cât România şi Bulgaria nu îndeplinesc anumite eforturi“, a declarat el. „Nu este pe ordinea de zi şi vă spun acest lucru foarte clar. Nu la 1 ianuarie, atât timp cât nu vor fi luate măsuri pentru garantarea securităţii celorlalte ţări şi celorlalţi cetăţeni“, a explicat Valls. 

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, susţine cauza României şi a Bulgariei, afirmând că ambele state îndeplinesc criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen. ”Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi cred că va fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând”, preciza Barroso. În context, preşedintele CE a reamintit că libera circulaţie a cetăţenilor europeni este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene. ”Nu trebuie să creăm cetăţeni europeni de rangul întâi şi de rang secund. Comisia Europeană este de partea celor care doresc o Europă puternică, unită şi deschisă; vom face totul pentru ca ţările membre să nu aibă statute diferite. (…) Cred în unitatea Europei şi cred că suntem mai puternici când suntem uniţi”, a mai spus Barroso.