Statul te recalifică într-o nouă meserie, gratuit

Cauți cu disperare un loc de muncă și nu găsești în domeniul de activitate pentru care te-ai pregătit sau ai profesat până nu demult? Orientează-te spre o altă profesie solicitată pe piața muncii de agenții economici. Statul te ajută în acest sens, oferindu-ți posibilitatea de a te recalifica fără să scoți un leu din buzunar. Află din Jurnalul de Ilfov care sunt condițiile și spre ce domenii te poți îndrepta!

Criza economică a dus la dispariția multor me­serii în ultimii ani. Iar dacă te numeri printre ghi­nioniștii care au ieșit de pe băncile școlilor, pe vremea când erau la modă anumite profesii care, astăzi, aproape că nu mai există, e momentul să faci o schimbare importantă în viața ta profesională. Consultă piața muncii. Analizează cu atenție care sunt cele mai solicitate meserii pentru care agenții economici caută să angajeze personal și încearcă să te inițiezi și să te dezvolți profesional într-unul din domeniile de activitate respective. Statul român îți oferă un sprijin în această direcție. Te ajută să înveți o nouă meserie fără să plătești ­cursurile de pregătire profesională.  

Cursuri în Ilfov și în țară 

Peste 3.200 de români au posibilitatea să se recalifice, luna viitoare, fără să suporte costurile lecțiilor de instruire. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, derulează în octombrie 162 de programe de formare profesională. Conform legii, benefi­ciarii vor fi școliți gratuit, prin intermediul lecțiilor organizate de specialiștii agențiilor județene  pentru ocuparea forței de muncă și cea a municipiului București. Cele mai multe cursuri se vor desfășura în Alba unde vor fi 213 beneficiari și în București unde se vor recalifica 160 de persoane. De asemenea, în Iași vor fi școlite 126 de persoane iar și în Galați 120. La polul opus, în Tulcea doar 21 de persoane vor avea norocul să se instruiască gratuit, în Vaslui 22 și în Ilfov, 28. Așadar, în județul Ilfov vor fi organizate două cursuri, pentru fiecare domeniu existând grupe de câte 14 cursanți. Aici vor fi pregătiți lucrători în comerț și operatori introducere, validare și prelucrare date. 

Cum devii elev la “școala de meserii”? 

Te înregistrezi în evi­den­țele agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, respectiv, AJOFM și îți pregătești din timp dosarul cu actele necesare. Materialele didactice pe care lei vei primi de la profesori și instruirea propriu-zisă vor fi gratuite.

Ce caută angajatorii?

La nivel național, în funcție de cerințele angajatorilor, cele mai solicitate meserii de către persoanele care doresc să se recalifice sunt: 

ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentația publică – 361 de cursanți

bucătar – 330 de cursanți

 operator introducere, validare și prelucrare date – 263 de cursanți 

 lucrător în comerț – 218 cursanți 

instalator tehnico-sanitare și gaze – 163 de cursanți 

 frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist – 137 de cursanți 

 inspector (referent) resurse umane – 118 cursanți 

 zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor – 99 de cursanți 

 contabil – 82 de cursanți 

 cofetar, patiser – 74 de cursanți.