Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) a anunțat că, în mai puțin de o lună și jumătate, pentru Schema de Plată Unică pe Suprafață (SAPS) au fost eliberate aproape 10.000 de adeverințe destinate băncilor care au fost declarate eligibile, în 2013, să încheie convenții cu Agenția.
Pentru cele mai multe bănci, această adeverință a fost considerată ca fiind singura garanție necesară pentru contractarea creditului-punte, excepție făcând câteva cazuri în care au apărut probleme de credibilitate.
APIA, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și cu cel al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), a încheiat recent trei tipuri de convenții cu băncile comerciale. Aceste convenții sunt destinate contractării de credite pentru plata unică pe suprafață (încheiate la începutul lunii august), pentru sectorul zootehnic pentru speciile ovine-caprine și, de asemenea, pentru partea de bunăstare la păsări.
Mecanismul este următorul: APIA eliberează o adeverință fermierilor care doresc contractarea unor credite pentru susținerea lucrărilor sau a producției, în care se precizează ce sumă de bani are de încasat la un moment dat. Adeverința constituie o garanție pentru bancă pe baza căreia aceasta eliberează creditul solicitat. La rândul său, Fondul de Garantare a Creditului Rural garantează 80% din valoarea creditului. Atunci când fermierul depune cererea pentru plăți la APIA, este obligat să-și treacă în cererea de plată un cont. Agenția de Plăți îi eliberează adeverință doar în favoarea băncii unde și-a deschis contul. Prin umrmare, atunci când APIA efectuează plățile către fermier o face în contul respectiv, astfel că banca are posibilitatea să-i rețină în mod automat.
În cadrul acestor convenții există o comunicare permanentă între APIA, bancă și Fondul de Garantare. În acest sens, banca notifică toate cesiunile de creanță, iar Agenția de Plăți notifică, la rândul ei, toți fermierii cărora le-au fost eliberate adeverințe.
Fermierii care sunt în eșantionul de control pe teren, până la finalizarea verificărilor și includerea rapoartelor de control în sistemul informatic, nu primesc adeverințe. La fel, nu primesc adeverințe fermierii care au datorii restante la APIA, sub forma debitelor neplătite către Agenție ori a sancțiunilor sau penalităților.
Anul acesta, au semnat convenții cu APIA următoarele bănci: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Procredit Bank, Unicredit Țiriac Bank, Banca Comercială Intesa Sanpaolo Romania și Banca Comercială Carpatica.