Să ne rugăm din adâncul sufletului la Acoperământul Maicii Domnului!

În prima zi a lunii octombrie, creștinii ortodocși prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului. Acest Praznic închinat Preacuratei Născătoare de Dumnezeu a început în zilele împăratului Leon cel Înțelept în Constantinopol, când făcându-se priveghere de toată noaptea sâmbătă spre duminică în Biserica din Vlaherne.

Preot Constantin Lupu, Biserica din Vlădiceasca

În ziua întâi a lunii octombrie, Sfântul Andrei Cel Nebun pentru Hristos împreună cu ucenicul său Fericitul Epifanie, au văzut în văzduh pe Impărăteasa cerului acoperind pe popor cu cinstitul ei Acoperământ. Minunea aceasta a fost atât de mare mai cu seamă că au văzut-o înconjurată de oştile cereşti și de Sfinţi, dintre care 2 erau mai aleși: Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfântul Ioan Evanghelistul. Iar graiurile cele cu umilință către Fiul ei Iisus Hristos au cutremurat văzduhul: „Împărate Ceresc primește pe tot omul ce te slăvește pe Tine și cheamă în tot locul Preasfânt numele Tău, și unde se face pomenirea numelui meu acel loc îl sfințește și preamărește pe cei ce te preamăresc pe Tine și pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primește-le toate rugăciunile și făgăduințele și izbăvește din toate nevoile și răutățile.”

Mama noastră, a tuturor 

Sfinții Părinți ne în­va­ță că Fecioara Maria, prin virtutea Ei întreită a fost fecioară înainte de naștere, în timpul nașterii și după naștere. De aceea, în pictura noastră ortodoxă bizantină, Împărăteasa Cerului este reprezentată cu trei stele, la frunte și pe cei doi umeri. Maica Domnului a fost închipuită încă din timpul Vechiului Testament, când Moise vedea rugul ce ardea și nu se mistuia, apoi trecerea minunată din Marea Roșie a lui Moise și a întregului popor evreu eliberat din robia egiptenilor fără să-i vateme. La nunta din Cana Galileei, Maica Domnului ne-a lăsat cuvintele Testamentare ale Mântuitorului Hristos și anume: „Să faceți tot ce vă va zice”. Și ce zice Mântuitorul? „N-am venit să stric legea ci s-o împlinesc… Cereți și vi se va da vouă, căutați și veți afla, bateți și vi se va deschide” – Matei (7,7). Iar pe Dealul Golgotei Domnul Iisus Hristos ne lasă și nouă, de peste veacuri, cuvintele testamentare atunci când îi spune Sfântului Ioan Evanghelistul „Iată, Mama ta!”, făcând-o pe Sfânta Fecioara Maria Mama noastră, a tuturor. Acest lucru s-a hotărât și la Sinodul 3 Ecumenic din Efes când Maica  Domnului a fost numită Născătoare de Dumnezeu, nepătată, neîntinată și neînfricată, fiind ajutătoarea tuturor celor necăjiți, limanul cel lin și bun al celor înviforați și Biserica Duhului Sfânt.

Cine nu se roagă, nu simte nevoia de a fi sub Acoperirea Preacuratei Fecioare

Atunci când s-a compus imnul Maicii Dom­nu­lui: ”Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe Tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru”, Arhanghelul Mihail a venit și a completat scriind cu mâna Lui pe piatră, cum se roagă îngerii înaintea Fecioarei Maria: „Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și ești mai mărită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul l-ai născut, pe Tine cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, Te Mărim”. 

Minuni ale Născătoarei de Dumnezeu 

Despre minunile Maicii Domnului se pot spune multe și s-au scris cărți, dar am să vă spun două minuni pe care le-am văzut în timpul cât am slujit la Mănăstirea Țigănești din Ciolpani. 

1) O maică a văzut o copilă ce plângea și se tânguia cu mare durere. Întrebând-o de ce plânge, a aflat că mama ei era grav bolnavă având cancer într-un stadiu foarte avansat. Măicuța a încurajat-o să se roage la icoana Maicii Domnului din fața Sfântului Altar, să îi spună durerea ei și rugăciunea ei va fi ascultată. Cât timp au stat ceilalți copii cu care venise în biserică, fetița nu s-a ridicat din genunchi și cu lacrimile ei a udat Icoana Maicii Domnului. După două săptămâni măicuţa a recunoscut aceeași fetiță care plângea și îi mulțumea Maicii Domnului că i-a vindecat mama.

2) O altă minune a fost cu o familie de tineri care au mers la spital cu singurul lor copil, care făcuse septicemie și căruia medicii nu mai aveau ce să-i facă. Maica stareță i-a îndrumat pe tineri să se roage fierbinte la Maica Domnului din biserică și tânăra mamă, neavând podoabe prețioase decât doi cercei din aur, i-a scos și i-a dat ca dar la icoana Sfintei Fecioare Maria. După trei săptămâni au venit împreună cu fiul lor să îi mulțumească Maicii Domnului pentru minunea ce o făcuse cu ei.


Rugăciunea Cinstitului Acoperământ  

Să zicem dar astăzi cu toții, cu lacrimi fierbinți și din adâncul sufletului: ”Măicuța noastră cea bună, stăpână de Dumnezeu Născătoare, acoperă-ne cu Cinstitul Tău Acoperământ, izbăvește-ne de tot răul și roagă pe Fiul Tău și Dumnezeul Nostru să mântuiască sufletele noastre. Amin!”