Numit din luna iulie la conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov (DGASPCI), Bogdan Iulian Pîntea a vizitat toate centrele din subordinea Direcţiei pentru a afla cum se desfăşoară lucrurile pe teren şi pentru a lua deciziile care se cuvin.
Centrul de recuperare de la Bălăceanca are catering
De fapt, este singurul dintre centrele subordonate Direcţiei care a apelat la acest sistem de servirea mesei, iar Bogdan Iulian Pîntea spune că aceasta a fost o măsură bună. „Eficienţa cateringului este dovedită prin eliminarea cheltuielilor care apar în mod normal în centrele cu bucătării. Prin catering, primeşti casoleta şi gata. Dacă ai bucătărie,trebuie să te îngrijeşti de procurarea alimentelor, de depozitarea lor, de deşeurile care apar prin prelucrarea alimentelor, plus plata facturilor de energie, gaze şi salariile bucătarilor. Din punctul de vedere ale managerului care sunt, este mai rentabil prin sistemul de catering, dar nu s-a luat deocamdată decizia finală”, precizează Bogdan Pîntea.
Catering la centre, egal şomeri?
Iar răspunsul directorului excutiv al DGASPCI a fost: „Nici vorbă! Şi aşa suntem cu mai puţin personal. În eventualitatea unei uniformizări a acestui sistem, pentru cei angajaţi deja pe statele de plată ale Direcţiei va exista o reconversie profesională. Suntem asistenţă socială, sunt absolvent de teologie, militez pentru asistenţă socială şi n-o să las oamenii pe stradă. Per ansamblu, oricum, suntem descoperiţi în alte zone. Avem 700 de posturi în organigramă şi sunt ocupate 400 şi sunt sigur că putem eficientiza activitatea tuturor angajaţilor Direcţiei.”
Autoevaluarea angajaţilor
Venit din mediul privat, prin concurs câştigat şi validat de Autoritatea Funcţionarilor Publici, Bogdan Iulian Pîntea ştie că „la privat” există şi alte reguli stricte, unele care, de multe ori, ar trebui aplicate şi „la stat”. „Deadline-ul (termen limită) de pildă pe care şi voi, la ziar îl aveţi în relaţia cu tipografia, este mai greu de implementat la stat. Am iniţiat un program de autoevaluare, cu fişe de raport de activitate la finalul fiecărei săptămâni. Există departamente unde volumul de muncă este mult peste puterea oamenilor şi încerc redirecţionarea forţelor de muncă acolo unde este nevoie. Asta vreau să fac cu fişele de evaluare: să analizez munca unei persoane care face două lucrări pe săptămână şi amploarea lor, comparativ cu a unei persoane cu 20 de lucrări pe lună şi amploarea lor. Nu cumva cel cu 2 poate prelua lucrări de la cel cu 20?
Apoi, vine la rând respectarea programului de lucru. Sunt în fiecare dimineaţă la orele 7,30 la Direcţie. Unii dintre colegii mei ajung la 8,45 sau chiar 9,30. Programul se termină la 16,30 (lucrăm o jumătate de oră în plus pentru a putea pleca vinerea la orele 14), iar la 15,55 ies pe hol. Moment în care uşile bubuie, lumea se ascunde în birou şi până la orele 16,30 stau, aşteptând să treacă timpul. Şi n-am terminat: mă duc la serverul Direcţiei şi ce văd: jocuri de cărţi, site-uri de socializare. Toate în timpul programului”, povestește Bogdan Iulian Pîntea, directorul DGASPC Ilfov.
Pentru cei care au trecut prin mediul privat românesc sau internaţional, doleanţele directorului Bogdan Iulian Pîntea nu sunt nicio noutate, niciun obicei prost. Sunt reguli cărora, este adevărat, nu-i uşor să te supui. Mentalitatea, bat-o vina!