Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici a declarat, într-un interviu, că doreşte eliminarea garanţiei bancare, în cazul firmelor private care accesează programe finanţate prin fonduri europene.

“Eu sunt chiar pentru eliminarea garanţiei bancare, în cazul privaţilor. Nu am de ce să-i pun unui privat o garanţie bancară, dacă-i dau un avans sau o prefinanţare; plătesc în contul deschis la banca respectivă, deci acei bani nu se pot folosi decât pentru acel proiect, iar ceea ce cumpără beneficiarul, în acel proiect, îmi aparţine mie, ca stat, până când proiectul se finanţează şi eu pun la dispoziţia beneficiarului privat acel echipament”, a spus Teodorovici.

El a menţionat că a întreprins o serie de măsuri, atât pentru sprijinirea beneficiarilor publici, cât şi pentru cei privaţi, respectiv schimbarea mecanismului de plată. 

Privaţii, mai atenţi cu banii proprii 

“Acea decontare a facturilor care veneau, să spunem, către primării, pentru a nu le mai forţa să depună finanţarea proprie, am spus că o decontăm noi, ca buget de stat, în prima fază, după care vom solicita Comisiei Europene rambursarea acestor plăţi. Acest lucru se va extinde şi către mediul privat, dar mai sunt unele chestiuni de clarificat, pentru că este o schimbare radicală de abordare, chiar un mecanism care nu există în celelalte state membre”, a precizat Eugen Teodorovici.

Ministrul a vorbit şi despre schimbarea modalităţii de achiziţie publică, prin ordinul care a apărut, în această săptămână, în Monitorul Oficial, modificându-se total procedura de achiziţii. “Până în prezent, privaţii erau obligaţi, la fel ca şi cei din zona publică, să aibă o serie de condiţii de îndeplinit. Atâta vreme cât privatul pune banul propriu, este clar că este direct interesat, este mult mai atent la banul său decât o face sectorul public. Am lucrat ca auditor, deci ştiu foarte clar unde să mă opresc cu simplificarea, astfel încât să nu afectez principiile minime obligatorii, pe care Comisia Europeană le impune unui stat membru. Simplificarea aceasta se face cu respectarea tuturor cerinţelor europene”, a afirmat Teodorovici.