În luna noiembrie, regimul termic se va încadra în limite apropiate de normele climatologice, în aproape toată ţara. În zonele sud-estice, valorile temperaturilor medii ale aerului vor fi peste normalul perioadei, iar în cele nord-vestice şi estice, sub mediile multianuale.

Temperatura medie diurnă a solului, la adâncimea de 10 cm, va avea valori, în general, optime pentru desfășurarea fazelor de vegetaţie, la culturile de toamnă. Sunt prognozate precipitații lunare peste media climatologică în estul, sud-estul şi centrul ţării. În restul teritoriului, acestea se vor situa în limite apropiate de cele normale, pentru această lună. În ceea ce privește cantitățile de apă din sol, la data de 30 noiembrie 2013, umiditatea accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole.

Caracteristici fenologice

Prin urmare, în con­dițiile menționate, ritmurile de vegetaţie la culturile de toamnă se vor desfăşura în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol. Starea de vegetaţie a culturilor agricole se va prezenta pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă  la semănăturile efectuate tardiv. Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă, înfiinţate în epoca optimă, vor înregistra fazele de înfrunzire şi înfrăţire în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar la cerealierele semănate tardiv se vor semnala răsărirea şi apariţia frunzei a treia. 

Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va parcurge predominant faza de dezvoltare a aparatului foliar. 

Recomandări:

Specialiștii îi sfătuiesc pe fermieri ca, în perioada menționată, arăturile adânci de toamnă să fie finalizate. De asemenea, trebuie verificată sistematic viabilitatea plantelor din culturile de toamnă. Totodată, trebuie efectuată fertilizarea cu îngrășăminte  minerale complexe pe bază de fosfor şi potasiu și încorporarea gunoiului de grajd în câmp.