“În viață, dacă muncești, știi; dacă știi și crezi (în Dumnezeu) trebuie să vrei, iar dacă vrei trebuie să poți! (Prof. Univ. Dr. Marin Toma, Peședinte CECCAR)
Această fundație a luat ființă la inițiativa ec. Daniela Vulcan, Director General al CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România) dintr-o idee care, imediat după ce a fost lansată, în termeni practici, legali, a fost însușită cu căldură de numeroși experți contabili dar și de alți specialiști: crearea unei fundații menite să sprijine eficient afirmarea mai puternică a profesioniștilor din toate domeniile, prin potențarea talentelor lor pe întreaga arie a creației umane. De aici, sursa de inspirație pentru denumirea unei asemenea fundații, „MĂREȚIE și TALENT”.
Mesajul Preşedintelui Fundaţiei Măreţie şi Talent, ec. Daniela Vulcan
„Nu pleca pe mare fără busolă”. Mă număr printre colaboratorii apropiaţi ai celui care a fost preşedintele CECCAR, personalitate proeminentă a comunităţii contabile naţionale şi internaţionale, formator al multor generaţii de specialişti de înaltă clasă, prof. univ. dr. Marin Toma. Între numeroasele sale demersuri conceptuale şi manageriale s-au înscris, la loc de seamă, modalităţile prin care pot fi mai bine valorizate aptitudinile colegilor contabili şi ale altor specialişti cu talente afirmate public sau potenţiale. Am considerat şi consider că ne revine nouă, discipolilor şi colaboratorilor săi, obligaţia de a da un veşmânt concret, inclusiv instituţional, ideilor sale novatoare, curajoase, iar în rândul acestora s-a aflat ideea sprijinirii efective a talentelor.
Starea de fapt şi starea de spirit
Fireşte, în întregul proces de „construcţie” a Fundaţiei „MĂREŢIE şi TALENT” am pornit şi pornim de la realităţi. Realităţile pe care le evoc, dar şi percepţia publică atestă, deosebit de convingător, că am avut şi avem de-a face cu o gravă răsturnare a scării de valori autentice, fără de care întreaga naţiune este profund debusolată. În faţa ofensivei nonvalorilor, s-au ridicat şi se ridică multe segmente ale societăţii civile, CECCAR reprezentând – o afirm fără teama de a greşi – un puternic factor propulsor prin influenţa şi prestigiul profesional câştigat prin fapte, un vârf de lance.”
Printre obiectivele pe care ni le-am propus se află sprijinirea talentelor, indiferent de vârstă şi profesiune, inclusiv prin înfiinţarea unor centre de resurse umane profilate tocmai pe direcţiile de acţiune conturate de scopul propus, încurajarea spiritului de excelenţă, mai ales în sfera antreprenoriatului, concretizarea unor proiecte durabile în domeniile educaţiei, dezvoltării comunităţilor profesionale şi teritoriale, consolidarea societăţii civile, sprijinirea modernizării sănătăţii şi culturii, proiecte care să contribuie la reînnoirea spirituală şi socială a României.
Nevoia de modele
Întrucât există, în societate, o nevoie acută de modele, fundaţia îşi propune să organizeze concursuri şi să acorde premii şi burse cu numele profesorului Marin Toma, elaborând – în acelaşi scop – o monografie care urmează să apară cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la naşterea sa.
Fundaţia va oferi sprijin şi unor instituţii, altor structuri ale societăţii civile, cu singura condiţie ca acestea să aibă un caracter non-profit, apolitic şi să desfăşoare activităţi care să nu contravină normelor legale.
Ec. Daniela Vulcan, președinte Fundația Măreție și Talent
„Sprijinirea adevăratelor talente, expresie a conștiinței de sine, a responsabilității civice”