„În afara slujbelor bisericii, nu există scară către cer” (Petre Ţuţea)

Credinţa capătă la Afumaţi frumuseţea împlinită, a faptelor. Investiţii considerabile onorează statutul Bisericii, de templu al evlaviei. Veţi citi imediat despre ele. Pe de altă parte, ciudat este că tot acolo, necazul morţii adună și altceva, peste durerea pierderii fiinţei dragi. E protestul oamenilor împotriva unor slujbași, care lucrează în numele instituţiei duhovnicești.

Să începem cu faptele bune. Două dintre ele sunt cele mai reprezentative. Iată despre ce este vorba.

Tehnologie de ultimă oră pentru Biserica „Sf. Dumitru”

Localnicii o numesc biserica nouă. E aflată pe DN 2. Sâmbătă, 26 octombrie – de ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir – i se va sărbători hramul. Enoriașii trebuie să afle că așezământul va fi încălzit printr-un tip nou de instalaţie termică. Concepţia și realizarea lor sunt ultramoderne. Întreg sistemul se află montat sub pardoseală. Odată cu amplasarea acestei structuri, se va înlocui și parchetul din altar, iar podeaua culoarului și scările vor fi placate cu granit. Totul a pornit în urmă cu câteva săptămâni. Dincolo de conceperea sistemului, echipele, utilajele, materialele au fost puse puse la dispoziţie și plătite de Mircea Tudor. S-a lucrat după planurile inginerești întocmite de el și sub supravegherea lui riguroasă.       

Sponsorul lucrărilor este inventatorul Mircea Tudor 

Această investiţie este cea mai mare sponsorizare particulară din vremurile actuale, făcută de o personalitate a localităţii. Surpriza acestui fapt a fost anunţată de primarul Gabriel Dumănică, la 7 septembrie a.c., în cadrul Zilelor Comunei Afumaţi. Suma alocată aparţine în totalitate lui Mircea Tudor, care a devenit în 2010 cetăţean de onoare al așezării. Iniţiativa acestei numiri a avut-o același primar, iar Hotărârea nr. 22 a Consiliului Local a consemnat-o, la 26 aprilie a acelui an. 

Cel mai cel, din lume

Cel mai apreciat inventator român contemporan, Mircea Tudor, este singurul din lume, premiat de două ori la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva (Elveţia). 

A devenit ultracunoscut, datorită conceperii Scanerului pentru camioane „Roboscan”. Cu el a obţinut în 2009 Marele Premiu, la competiţia amintită. A fondat apoi societatea MB Telecom, cu care și-a adjudecat în 2013, pentru a doua oară – în premieră mondială – același titlu de câștigător. Vedeta ediţiei a fost „Roboscan 2M Aeria”, singurul scaner de avioane pe plan mondial.   

Cine sunt cei care l-au făcut să facă?

Întotdeauna, asemenea oameni sunt cei care preţuiesc valorile. Iar dacă mai și izbutesc să insufle mobiluri ale unei cauze importante, ei sunt cei pe drept aleși să conducă obștea. Administrativ și spiritual. Iar comunitatea afumăţenilor și credinţa lor justifică eforturile celor care muncesc pentru ei. În cazul modernizării Bisericii „Sf.Dumitru”, primarul Dumănică și noul preot paroh, Ionică Florin si-au câștigat meritul de a-l integra acestui proiect pe marele inventator român și investiţia sa. 

Preţuirea tradiţiei – a doua faptă bună

Unul dintre simbolurile istoriei acestor locuri domnești este vechea Biserică „Adormirea Maicii Domnului”, construită la 1696. Stilul ei este unul autentic brâncovenesc. Dăinuiește și astăzi, în Parohia I a comunei. Iar grija actualei generaţii au înscris-o în Programul „Afumaţi, Istorie și Contemporaneitate”. Totul, pentru consolidarea și refacerea structurilor degradate ale clădirii. Costurile s-au ridicat la aproape 400.000 de lei. Au fost incluse: reabilitarea acoperișului, turlei și  zidurilor de împrejmuire. Primăria s-a ocupat de tot. Sumele au fost în întregime, din bugetul comunităţii. Lucrările sunt avansate. Primarul Dumănică anunţă că în câteva săptămâni ele se vor încheia.  

Sărbătoarea hramului Bisericii noi, „Sf. Dumitru”

Slujba va dura până către miezul zilei. Preotul paroh Ionică Florin a pregătit peste 200 de pachete pentru enoriași. L-au ajutat la asta oamenii comunei. Apoi, cine va dori, va putea merge la stadion, acolo unde primăria a amenajat o scenă. Va urma un spectacol, cu interpreta de muzică populară Mirela Năsturică și taraful ei. Mai sunt și alte surprize. Totul va dura până către ora 16:00.   

Viii cu viii. Dar morţii?

Am ajuns la partea finală din actualitatea vieţii acestei comunităţi. Ea e umbrită de o conjunctură, în care oamenii reproșează BOR-ului că i-a uitat. Și că mai ales, nu înţelege realitatea vieţii lor de acum. 

E vorba despre cimitirul Parohiei Afumaţi II. Aici, moartea și serviciile funerare au devenit un prilej de sfadă. Patriarhia a numit un administrator al cimitirului, agreat de ea – SC „Chivotul Mare” SRL. Angajaţii săi fac și desfac orice. Pentru ei, totul este o afacere, bazată numai pe profit. Bineînţeles, contra unor tarife „de oraș”. 

Fără plată, nimeni nu mai are voie să intre în cimitir. Numai că terenul acestuia a fost dat de oamenii Afumaților. Ei îl consideră cimitirul lor. Iar el a ajuns o paragină. E o mizerie de nedescris, spun ei. Deocamdată, amenzile, par singura soluţie pentru edilii comunităţii. 

Fără legătură cu administraţia locală

Cimitirul nu este administrat de primărie. Parohia are propriul „Titlu de Proprietate” asupra lui. Nu primăria. Primarul chiar a afișat acest titlu de proprietate, în așa fel încât oamenii să afle asta. Pe de altă parte, primarul este cel care trebuie să rezolve toate nevoile obștei, pe care s-a angajat să o administreze. Cine să-i mai înţeleagă pe oameni, la necazul unor momente grele? Au ajuns până la strângerea semnăturilor de protest.

Vom lua firul acestor tristeţi și mânii ale enoriașilor. Vom continua documentarea subiectului. Ne-ar face mare bucurie ca situaţia de la Afumaţi să fie înţeleasă de către ierarhia BOR.