“Creștinul se naște muritor și moare nemuritor” (Emil Cioran)

Un adevăr de necontestat este că fără credinţă, omul vine de nicăieri şi se-ndreaptă către nicăieri. Iar afumăţenii ştiu asta. Aşa că s-au adunat, sute. Cu mic, cu mare, ei şi-au sărbătorit credinţa în Dumnezeu şi buna rânduială a tradiţiei, la ceremonia hramului bisericii noi, dat de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Totul s-a petrecut sâmbătă, 26 octombrie, o zi însorită din miezul acestei toamne. Sfânta Liturghie a fost oficiată de noul preot paroh Ionică Florin şi părintele Mircea Popescu Argeş. Mulţimea de enoriaşi i-a avut în mijlocul lor pe primarul Gabriel Dumănică şi pe consilierii locali. Dar şi pe Ecaterina şi Petre Turmăcelu, părinţii marelui inventator român Mircea Tudor. “Acesta a fost finanţatorul celei mai mari investiţii (150.000 de lei) făcute vreodată în comuna noastră de către o persoană particulară”, după cum a anunţat primarul, în cuvântul său.    

Tehnologie ultramodernă înglobată în lăcaşul de cult

Sponsorizarea amintită a reprezentat costul integral al instalării unui sistem de ultimă generaţie pentru încălzire prin pardoseală, apoi placarea culoarului şi a scărilor cu plăci de granit, cât şi alte lucrări de modernizare a bisericii. Nu mai repet detaliile prezentate pe larg în numărul anterior al ziarului nostru. Primarul, însă, le-a reamintit pe toate, în public. El a adăugat mulţumirile oficialităţilor şi recunoştinţa enoriaşilor pentru gestul merituosului inventator român. Mircea Tudor este personalitatea, unică în lume, care a obţinut în două rânduri cele mai înalte premii la Salonul de Inventică, de la Geneva.  

Primărie, biserică, scoală şi cetăţeni – parteneriat solid

“În ultimii ani, aceasta a fost cheia tuturor lucrurilor bune realizate în Afumaţi. Vom fi un sprijin în continuare pentru parohia Afumaţi I, cu biserica veche şi parohia Afumaţi II, cu biserica nouă. Le vom susţine în continuare proiectele. Şi numai împreună o să reuşim să ducem la bun sfîrşit tot ce ţine de modernizarea comunei noastre”, a conchis primarul. 

Din cuvintele preotului paroh Ionică Florin

El a mulţumit întregii familii a inventatorului Mircea Tudor, pentru efortul, munca asiduă şi valoarea realizării investiţiei. Iată alte câteva idei din predica părintelui duhovnicesc al comunităţii: “În această zi frumoasă, binecuvântată de Dumnezeu, ne reîntoarcem în biserica noastră frumoasă, după un şantier de 2-3 săptămâni, lăcaş împodobit, în cinstea Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir ” (…).

“Totodată, iubiţi credincioşi, ţin să mulţumesc Preafericirii Sale, Părintelui Patriarh Daniel,  pentru înalta binecuvântare de a aproba începerea acestor lucrări. Să ştiţi iubiţi credincioşi, că în Biserica noastră Ortodoxă Română, nimeni nu face nimic, nici un preot, nici un credincios, dar mai ales noi preoţii nu facem nimic fără înalta binecuvântare a părintelui patriarh Daniel” (…). 

“Dumnezeu să vă binecuvânteze, Sf. Dimitrie să vă ocrotească, în vecii vecilor, Amin“!

Enoriaşii, invitaţi la un spectacol, la stadion

După încheierea slujbei, credincioşii au fost invitaţi la stadionul comunei, unde au fost ospătaţi. Transportul oamenilor a fost asigurat de primărie, care a amenajat şi o estacadă pentru un frumos spectacol, oferit de interpreta de muzică populară Mirela Năsturică, însoţită de taraful ei.