Afumaţi

19 noiembrie a fost o zi deosebită pentru comuna Afumaţi şi Consiliul Judeţean Ilfov care, împreună, au primit delegaţia districtului Xiaoshan din provincia Zhejiang cu capitala la Hangzhou. De fapt, vizita delegaţiei chineze este o consecinţă a întâlnirii din 9 iulie 2013 între judeţul Ilfov şi Provincia Zhejiang. 

Înfrăţirea începe la Camera de Comerţ şi Industrie Ilfov

Discuţiile dintre cele două delegaţii, română şi chineză, au început pe 19 noiembrie la Camera de Comerţ şi Industrie Ilfov unde, în jurul unei mese rotunde la propriu 

s-au aşezat reprezentanţii celor două părţi. După încheierea discuțiilor, șeful delegației chineze, domnul Yu Dong-lai a declarat: “Județul Ilfov constituie un loc atractiv pentru investiţiile străine, iar R.P. Chineză reprezintă, în dezvoltarea sustenabilă a judeţului Ilfov, un partener strategic în proiectele de anvergură”. Oaspeţii chinezi au avut apoi ocazia să viziteze comuna Afumaţi, cu care districtul intenţionează să se înfrăţească. Adresându-se membrilor delegaţie chineze, Președintele CJI Marian Petrache a spus: “Această înfrățire va avea efecte pozitive asupra comunei Afumați și a județului Ilfov, mai ales în plan economic și comercial. Pe fondul dezvoltării unei puternice comunități chineze în județul Ilfov în ultimii ani, acest demers vine ca o consecință a colaborării avute până în prezent. Este important să dezvoltăm în continuare bunele relații de colaborare și, în acest sens, vă asigur de tot sprijinul instituției noastre.” 

De ce China a ales comuna Afumaţi?

Răspunsul l-am primit de la primarul Gabriel Dumănică: „ În primul rând pentru că la Afumaţi sunt înregistrate cele mai multe societăţi cu capital chinezesc 100%, adică 58 de firme înregistrate la registrul Comerţului. Mai sunt şi alte societăţi cu capital mixt. Apoi, amplasarea comunei la ieşirea din Bucureşti pe DN2 este un alt atu, aici suntem într-o zonă comercială foarte bine cunoscută. China Town, investiţia începută în plină criză, în anul 2010, a fost de asemenea un argument puternic şi important pentru ca relaţiile să depăşească domeniul de comerţ şi să se intre pe un drum nou, în care şi diplomaţia să fie inclusă. În urma investiţiei China Town, comuna Afumaţi s-a dezvoltat serios pentru că o asemenea investiţie include şi altele colaterale. Apreciez şi cunosc implicarea doamnei ambasador HUO Yuzhen încă din 2011 de când a venit la post în România şi am fost deosebit de bucuros că a putut participa la ceremonia de semnare a scrisorii de intenţie”.

Delegaţia chineză a vizitat comuna Afumaţi

Gabriel Dumănică ne-a povestit câteva ceva şi despre vizita oaspeţilor chinezi în Afumaţi, prima ocazie de cunoaştere a partenerilor chinezi: „ Am început cu partea istorică, zidul istoric a ceea ce a fost odată Curtea Domnească a lui Radu de la Afumaţi, biserica veche şi conacul boieresc construit în 1696 de stolnicul Cantacuzino. I-am dus apoi în parcul din strada Mihai Bravu şi apoi la şcoala B, cu clasele I-IV,  la şcoala mare, cu clasele V-VIII şi apoi la grădiniţa cu program prelungit. Aici, doamna învăţătoare Natalia Stancu şi cei 40 de copii îmbrăcaţi româneşte au prezentat un scurt program.  Delegaţia chineză a fost impresionată de programul prezentat de copii, inclusiv de întâmpinarea cu o formulă de salut  în limba chineză. Au urmat convorbiri oficiale în sala de protocol a stadionului Afumaţi care s-au încheiat cu ceremonia semnării scrisorii de intenţie.” Dar, pentru că o asemenea vizită este, în sine, o experienţă, am rugat-o pe doamna Mariana Tudor să ne explice cum se pregăteşte: „Am primit anunţul privind vizita pe 18 octombrie şi imediat, a doua zi, am început demersurile. Am redactat împreună o scrisoare de intenţie şi apoi, în privinţa programului am lucrat în cooperare cu Consiliul Judeţean Ilfov”.

Astfel de înfrăţiri la nivel de oraşe/localităţi/comune este o practică dezvoltată foarte mult în a doua jumătate a secolului al XX-lea între autorităţi locale, medii de afaceri şi comunităţi. S-a întâmplat şi în iunie la Snagov, care a reînnoit documentele semnate cu oraşul Sarkad din Ungaria încă din 1999.  Acum, Afumaţi priveşte spre China, gigantul mondial recunoscut pentru dezvoltare pe multe planuri, dar, mai ales, pentru conştiinciozitatea şi respectul chinezilor faţă de muncă.