Senatorii au adoptat iniţiativa legislativă care prevede majorarea indemnizaţiilor primarilor, viceprimarilor, a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene. Propunerea legislativă a fost adoptată, la propunerea liderului senatorilor PNL, Puiu Haşotti, prin vot electronic secret.

Dezbaterea a dat naș­tere la discuții aprinse, pro și contra. Unul din argumentele pentru sprijinirea acestei inițiative legislative a fost și cel legat de descentralizare, în urma căreia primarii vor primi atribuții în plus. Iniţiativa legislativă primise, anterior, un vot favorabil din partea celor trei comisii raportoare: Comisia pentru buget, Comisia pentru muncă şi Comisia pentru administraţie publică. Proiectul legislativ îi are printre inițiatori pe parlamentarii Ecaterina Andronescu, Ioan Chelaru, Tudor Chiuariu, Alexandru Cordoş, Ioan Deneş, Petru Filip, Eugen Durbacă, Gabriela Firea, Mircea Geoană, Toni Greblă, Şerban Mihăilescu, Darius Vâlcov.                         

Potrivit proiectului, cea mai mare indemnizaţie din administraţia publică locală ar urma să revină primarului general – 7.643 lei, urmat de viceprimarul Capitalei (6.390 lei), preşedintele consiliului judeţean (6.612 lei) şi vicepreşedintele CJ (5.941 lei). Iniţiatorii mai propun ca indemnizaţiile primarilor să fie cuprinse între 6.333 lei, pentru primarul de municipiu, şi peste 3.600 de lei, pentru primarii de comună.

Proiectul de act normativ a întrunit 65 de voturi „pentru“, 40 de voturi „împotrivă“ şi şase abţineri. Reprezentantul Guvernului care a participat la lucrările Senatului  i-a avertizat pe susținătorii proiectului că România și-a asumat angajamente, în fața organismelor internaționale, privitoare la respectarea unor plafoane ale indicatorilor economici. El a afirmat că această majorare ar putea duce la o afectare a acestor indicatori. Senatul a dezbătut acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.