Din 2014, elevii vor face cursuri de igienă alimentară și prim ajutor. Lecțiile vor fi obligatorii și vizează informarea și educarea copiilor la nivel național, în vederea adoptării unui stil de viață sănătos.

Măsura a fost adoptată de au­torități ca urmare a faptului că România ocupă un rușinos loc trei, la nivel european, în ceea ce privește obezitatea la copii. Majoritatea micuților cu probleme de greutate corporală provin din familii în care alimentația de bază o reprezintă produsele de patiserie și cele tip fast-food care le cauzează diverse tulburări funcționale la nivelul aparatului digestiv. „Se introduce gradual sistemul cu patru ore de educație fizică în școli. În trei-patru ani, dorim să ajungem la generalizarea acestui sistem. Pe de altă parte, este necesară o educație privind riscurile consumului de alcool, droguri sau utilizarea în exces a noilor tehnologii. Alte elemente necesare sunt o mai atentă mo­nitorizare a ele­vilor și implicarea pă­rinților în procesul de schimbare a ali­mentației actu­ale”, susține Re­mus Pricopie, minis­trul Educației și Cer­cetării. 

Orele de educație sanitară vor deveni obligatorii începând cu anul 2014. Însă, pentru a asigura copiilor o stare de sănătate mai bună, lecțiile care vor fi predate la școală, trebuie completate cu o educație adecvată venită și din partea părinților, acasă, în sânul familiei.