În comuna Brănești, pregătirile pentru deszăpezire au început cu mult înainte ca iarna să-și arate colții. Gospodarii primăriei au pregătit un plan de acțiune extrem de minuțios și de bine pus la punct.

Este cât se poate de evident că primarul din Brănești, Niculae Cismaru, a luat aminte la zicala populară care ne sfătuiește să ne facem iarna car și vara sanie. Pentru ca anotimpul rece să nu prindă primăria nepregătită, au fost luate toate măsurile necesare pentru ca brăneștenii să nu mai întâmpine greutățile provocate de intemperii, ca în anii trecuți.

Utilajele primăriei, pregătite să intervină

Primul pas pe care l-au făcut cei de la primărie a fost întocmirea unor hărți cu drumurile din fiecare localitate aparținătoare de Brănești. Ele au fost trasate pe planul de deszăpezire în diferite culori, în funcție de gradul de înzăpezire constatat în anii trecuți. A fost stabilită cu exactitate lungimea fiecărei străzi, pentru a se putea face un calcul în privința consumului de motorină. Apoi s-a trecut la repartizarea utilajelor existente în dotarea societății de gospodărie comunală , GMT SRL, pe cartiere și pe angajați. În urma acestei repartizări a rezultat o medie de 9 kilometri de drum pentru fiecare angajat. Astfel, în satul Islaz vor acționa un tractor cu lamă și un buldoexcavator. La Burdușani și Pasărea vor „da piept” cu nămeții același tip de utilaje. În Băjenari, cartierul Fortuna, Viile Vechi și Vadu Anei a fost repartizat câte un tractor cu lamă, iar în zona industrială vor deszăpezi drumurile un buldoexcavator și un camion cu lamă. „În cazul în care vom întâmpina dificultăți, suntem pregătiți să închiriem și un utilaj greu, o wolă”, ne-a spus viceprimarul Cornel Stancu.

Modul de acțiune, coordonat „ca la carte”

Fiecare din cei implicați în comandamentul de iarnă știe exact ce are de făcut. Utilajele se află la adăpust, iar montarea lamelor se va face cu rapiditate. Motorina este și ea pregătită. Există și un stoc de câteva zeci de tone de nisip și sare, care vor fi împrăștiate pe străzi. „În caz de ninsoare mai puțin abundentă, conducătorii utilajelor se vor prezenta la bază la ora 5. Dacă viscolul este puternic, toți vom fi gata de acțiune încă de la ora 3”, ne explică viceprimarul. Mai aflăm și că, în zonele de pantă, au fost asigurate cantități de sare care pot fi împrăștiate rapid, în caz de polei, dar și că primăria a achiziționat patru motofreze pentru degajarea trotuarelor de zăpadă. Așadar, am spune noi, „generalul Iarnă” n-are nicio șansă de victorie în fața gospodarilor din Brănești, din cauza modului, exemplar, în care s-au pregătit să facă față vicisitudinilor anotimpului rece.