Anghel Albu, primarul comunei Periș, ne-a mărturisit, zilele trecute, că așteaptă cu nerăbdare anul 2014. Pentru că, spunea el, dorește să vadă demarat Masterplanul pentru canal și apă în județul Ilfov, în care este cuprinsă și localitatea pe care o conduce.

Perișul, este a doua comună, ca suprafață, din județ, după Snagov. Are în componență cinci sate, care se întind pe aproape 7.800 de hectare. Deși unele așezări sunt răsfirate la distanțe destul de mari față de „nucleul” comunei, primăria a reușit să introducă rețeaua de apă potabilă în toate cele 5 localități. Problema a rămas, însă, canalizarea. „De aceea”, spune primarul, „așteptăm să vedem ce se întâmplă cu Masterplanul. Noi am mai înaintat un proiect pentru canalizare, în valoare de 8,7 milioane de lei, la Ministerul Mediului, prin 2010, dar, de patru ani nimeni nu ne bagă în seamă…”

De la Periș la Niculești, pe drum asfaltat

Anul acesta, primarul Anghel Albu a avut o bucurie, oferită de Consiliul Județean Ilfov. Pentru prima dată au fost asfaltați 1,5 kilometri din DJ 101A, porțiune care leagă Perișul de Niculeștiul de Dâmbovița. Până acum,  acest tronson de drum era aproape impracticabil… Pri­marul ne mai vorbește și despre reabilitarea drumurilor laterale din comună, pe o lungime de 25 de kilometri. Ele au fost pietruite cu macadam. „A fost dorința comunității noastre, acum putem sta liniștiți câțiva ani de zile. Dar mai este mult până la asfaltarea acestor străzi, pentru că se așteaptă începerea lucrărilor la canalizare. La anul, ne gândim să reparăm, cu ajutorul Consiliului Județean și drumul care duce spre Buriaș, DN 179B”, spune Anghel Albu. 

Grijă pentru educație, cultură, și viața spirtuală

Anul acesta, primăria din Periș a igienizat toate unitățile de învățământ. Au fost, totodată, construite garduri noi pentru acestea. Anul viitor vor începe lucrările pentru construirea a două mini-săli de sport pentru școlile din Brătulești și Buriaș. Iar liceul din Pe­riș se pregătește pentru sus­ținerea primului examen de bacalaureat, de către cea dintâi promoție care va absolvi clasa a XII-a, în 2014.

Primarul Albu ne mai povestește și de­s­pre faptul că biblioteca din comună a devenit funcțională și că a început utilarea casei de cultură. El nu a uitat nici de viața spirituală a concetățenilor săi. Aflăm că la biserica din Brătulești au fost aduse stranele și s-a construit o trapeză nouă. La biserica din Periș continuă lucrările și primarul speră că anul viitor ea va fi ridicată, în întregime. „Bisericile acestea erau absolut necesare. Credincioșii din Periș trebuiau să se deplaseze până la Niculești, în Dâmbovița, unde se află cea mai apropiată biserică…”, ne lămurește Anghel Albu.