Ofertele promoționale la mezeluri, o mare țeapă 

Ca să atragă tot mai mulți cumpărători, rafturile marilor magazine sunt pline cu mezeluri la preț redus. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) avertizează însă, că nu toate produsele expuse la oferte promoționale sunt și de calitate. 

Cantități mari de mezeluri scoase la vânzare la prețuri mici au termenul de valabilitate expirat, sunt alterate și pun în pericol sănătatea consumatorilor. În doar două zile de verificări în marile magazine din țară, inspectorii ANPC au retras de la comercializare trei tone de produse din carne (salam feliat, capete de salam, parizer și alte mezeluri) și au dat amenzi în valoare de 370.000 de lei pentru neregulile depistate. Inspectorii au constatat neconcordanțe între datele produsului original și cel feliat, lipsa termenului de garanție, produse ambalate cu o culoare modificată atât la interior, cât și în profunzime, cu miros acru-alterat. De asemenea, au mai fost depistate neconcordanțe între țara de origine și cea de prezentare de la raft (inducerea ideii de produse românești pentru produse importate) etc. 

Uite cum îți iei mezeluri care nu-ți afectează sănătatea! 

Înainte să cumperi un produs de pe raftul supermarketului, apreciază-i calitatea. Un aliment care are în conținut o cantitate mare de carne atent selectată, va avea și un preț mai mare. Așadar, ține cont de raportul preț-calitate. După ce alte criterii trebuie să te mai ghidezi? 

Au aspect nelipicios și miros specific 

Chiar dacă aspectul nu este un indicator precis, din cauza conținutului de arome, E-uri și alte substanțe ce dau impresia de prospețime, e bine să știi că produsul bun de consum nu este lipicios. Și nu are nici miros înțepător, nespecific. 

Se încadrează în termenul de garanție 

Este foarte important să urmărești cu atenție eticheta să vezi dacă produsul se încadrează în termenul de garanție. 

Conțin mai multă carne 

De obicei, parizerul, cremvurștii și salamul comercializate la preț redus au în compoziție foarte puțină carne, restul fiind grăsimi, șorici, carne dezosată mecanic, aditivi alimentari, sare și apă. Ideal ar fi să alegi specialitățile care au în lista de ingrediente ceafă de porc, mușchi sau piept. Toate informațiile despre compoziția produsului pe care vrei să-l cumperi le găsești pe etichetă. 

Au o culoare apropiată de cea a cărnii 

Produsul de calitate are culoarea apropiată de cea a cărnii care stă la baza acestuia. E bine să eviți să iei mezeluri puternic colorate pentru că aceasta este dată de coloranți alimentari. 

Nu au o cantitate mare de condimente 

Poate că adori condimentele în alimente, dar în mezeluri pot ascunde ușor mirosul neplăcut al cărnii vechi. Optează pentru produsele cu o cantitate mică de usturoi, piper ș.am.d. 

Deși suntem tentați să alegem mezeluri cu gusturi complexe, date de diverse amestecuri, prin care se numără și condimentele, există întotdeauna o amenințare în spatele acestora: condimentele ascund gustul cărnii, iar aceasta poate să nu fie proaspătă. 

Nu au multă apă 

Umiditatea în mezeluri este semn clar că produsul nu e de calitate. Iar acest lucru îl vei constata dacă vei urmări cu atenție punga vidată, sau în cazul în care apa se scurge pe hârtia pe care este împachetat.