Zilele primăvăratice vin cu mult soare și temperaturi tot mai crescute. Din păcate, efortul muscular prelungit cauzat de purtarea pantofilor cu tocuri înalte, statul în picioare, mai mult decât în sezonul rece și lipsa de mișcare, mai multe ore decât până acum, pot agrava boala venoasă cronică.   

Statisticile au demonstrat un număr îngrijorător de cazuri de varice în rândul femeilor, estimându-se că aproape 80% dintre femei au fost diag­nosticate cu boala venoasă cronică. Astfel, se poate observa faptul că femeile sunt de patru ori mai predispuse apariției bolii venoase cronice, spre deosebire de bărbați, care au fost diagnosticați cu varice în proporție de 20%.

Dacă ești femeie… 

Specialiștii semnalează necesitatea unui consult medical imediat ce au fost remarcate primele simptome ale bolii venoase cronice. Femeile însărcinate sunt supuse unui risc major în ­ceea ce privește apariția varicelor, în special începând cu  al treilea trimestru de sarcină. 

Dacă ești bărbat… 

În general, bărbații tind să nu se alarmeze la o sim­plă durere sau senzație de arsură ori mân­cărime la nivelul gambelor, însă, odată ce aceste simptome devin repetitive și creează un real disconfort, se recomandă un consult medical.

Terapia durerii și a venelor inestetice 

Tratamentul se administrează în funcție de stadiul bolii. Acesta vizează ameliorarea durerii, vindecarea leziunilor și prevenirea apariției acestora. Spre exemplu, aspirina poate accelera vindecarea ulcerului venos, iar antibioticele sunt recomandate numai în cazul unei infecții. Extractul de semințe de castan reduce umflătura și dimensiunea picioarelor, dar se recomandă persoanelor care nu pot tolera terapia de compresie. În cazul iritării pielii, este nevoie de o cremă cu steroizi sau de un unguent pentru a ajuta împotriva mâncărimilor și inflamațiilor. În stadii avansate, se impune chiar tratamentul chirurgical. Însă, cel mai bun tratament rămâne cel recomandat de medicul specialist.    

Netratate, varicele pot afecta inima 

În lipsa unui tratament corect, te expui unor complicații severe care îți pot pune viața în pericol. Atunci când venele varicoase nu sunt tratate, există riscul apariției unor cheaguri de sânge care pot duce la lipsa irigării cu sânge a unui anumit organ – la nivelul creierului, inimii, plămânilor, rinichilor etc.

Pentru mai multe in­formații poți vizita platforma online dedicată informării despre boala venoasă cronică www.sanatatepascupas.ro

Semne care te avertiează că faci varice 

Indiferent de sex sau vârstă, boala amenință tot mai mult sănătatea picioarelor, având o evoluție rapidă, dar tăcută. Primele simptome sunt: 

 senzația de greutate în picioare

 arsuri sau dureri 

 umflături ale gleznelor 

 mâncărimi ale venelor 

În cazuri mai grave pot să apară răni deschise, chiar sângerânde numite ulcere venoase.