Cât vorbesc românii la telefonul fix

Românii au vorbit la telefonul fix, în medie, o oră și 30 de minute pe lună, în 2013, iar numărul de abonați la acest tip de servicii a ajuns la 4,04 milioane, în creștere cu 1% comparativ cu anul anterior, arată Raportul anual publicat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Potrivit sursei citate, pe piața serviciilor de telefonie fixă numărul de linii de acces a crescut ușor, ajungând la 4,7 milioane (+2% anual), rezultat datorat, în principal, majorării numărului de linii corespunzătoare abonaților persoane juridice (+9%). În același timp, traficul către rețelele mobile a înregistrat o creștere de 6% (până la 1,3 miliarde minute).

Continuă împrumuturile

Ministerul Finanţelor a ieşit din nou pe pieţele internaţionale pentru a împrumuta 1-1,5 miliarde de euro printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate de 10 ani, potrivit unor surse bancare. Titlurile sunt oferite la 225 puncte de bază (2,25 puncte procentuale) peste midswap (indicatorul de referinţă al pieţei), aflat în prezent la 1,74%, ceea ce echivalează cu un randament indicativ de 3,99%.

De la începutul anului, Trezoreria a atras 12,578 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzarea de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde dolari, sumă atrasă prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani. 

Dusterul cu numărul un milion

Renault a produs Dusterul cu numărul 1 milion, la patru ani de la lansare, la fabrica din Curitiba, Brazilia, automobilul urmând să fie livrat unui client din această ţară, a anunţat  grupul francez. Cele mai mari pieţe ale Duster sunt, în ordine, Rusia, unde au fost vândute de la lansare, sub brandul Renault, 151.633 de vehicule, Franţa, cu 145.612 vehicule sub brandul Dacia, şi Brazilia, cu 117.303 vehicule sub brandul Renault. În India, au fost comercializate 85.974 de vehicule Duster cu sigla Renault, iar în Germania 70.159, sub marca Dacia. În prezent, Renault fabrică Duster la Piteşti, Curitiba (Brazilia), Envigado (Columbia), Moscova (Rusia) şi Chennai (India).

Câteva zile de așteptare pentru ­Rabla-firme

Persoanele juridice și instituțiile publice care vor să se înscrie în „Programul de stimulare a înnoirii parcului auto național 2014” pot depune dosarele începând cu data de 23 aprilie, potrivit unui comunicat al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Anul acesta, AFM a alocat un număr de 3.000 de tichete pentru persoane juridice și instituții publice. „Dosarele se vor depune la sediul Administrației Fondului pentru Mediu, iar termenul limită de depunere a acestora este 1 septembrie 2014. Persoanele juridice și instituțiile publice interesate pot consulta Ghidul de finanțare publicat pe site-ul instituției noastre în care sunt prevăzute atât condițiile de eligibilitate, cât și documentația necesară pentru înscrierea în program”, se mai precizează în comunicat.