Sfaturi creştine

Aproape o treime dintre români fumează, arată cel mai recent studiu realizat în 16 țări europene. Conform datelor furnizate de specialiștii în domeniu, în țara noastră se înregistrează cele mai multe cazuri de bronhopneumopatie obstructivă cronică (un grup de boli cronice, ireversibile care determină dificultate respiratorie) la tineri, din întreaga Europă. Viciul are efecte distructive atât asupra sănătății fizice, cât și asupra celei spirituale. 

Unul din zece români suferă de o afecțiune gravă a plămânilor, din cauza fumatului. Cea mai recentă cercetare europeană scoate la iveală faptul că românii fumează, în medie, câte 35 de pachete de țigări pe an. Iar fumul de țigară conține aproximativ patru mii de substanțe, din care câteva zeci sunt toxice și extrem de periculoase pentru sănătatea organismului. De altfel, bolile respiratorii și cele cardiovasculare declanșate de fumat scurtează viața cu ani buni. Cei care au acest viciu, cad în păcatul sinuciderii lente. Trupul și sufletul sunt afectate în egale măsură de nicotină. Așa se explică faptul că țigările și credința în divinitate, în viața întru Hristos, sunt lucruri incompatibile. Nu este cu putință ca o persoană care pretinde că trăiește cu dragoste față de Dumnezeu și față de ea însăși, să fumeze până la moarte. După cum se știe, nicotina crează dependență și este responsabilă de apariția a peste 25 de boli mortale. Iar fumul îi îmbolnăvește și pe cei din preajmă care, fără să vrea, devin fumători pasivi. Tocmai de aceea, companiile producătoare au acceptat să inscrpiționeze pe pachete mesaje de avertizare cum ar fi, “Tutunul dăunează grav sănătății” sau “Fumatul cauzează cancer”.   


Tutunul dăunează grav comuniunii cu Dumnezeu! 

Păcatul dependenței de țigări este un mod sigur prin care omul batjo­corește “făptura mâinilor Domnului”, pe care El a răscumpărat-o cu sângele și jertfa Lui pe Sfânta Cruce. Și cel mai grav este că acest lucru se întâmplă cu buna știință a omului, care știe ce misiune are față de trupul său și care-i este rostul pe acest Pământ și în viața veșnică ce va să vină. Deoarece, tutunul rupe comuniunea cu Dumnezeu prin păcatul cel mai grav, cel al curmării propriei vieți și al risipirii banilor fără folos (banii fiind răsplata divinității pentru munca depusă de om), preasfinții părinți consideră că fumătorii ar trebui înmormântați la fel ca sinucigașii. Fără să le fie săvârșite slujbele religioase în biserică și pomenirile și fără să fie înhumați în rândul creștinilor căci, și-au dat sufletul. Ca și consumul de droguri, medicamente, spânzurarea sau înjunghierea în scop sinucigaș, fumatul este cel mai mare păcat față de sine. Cel ce își satisface acest capriciu prostesc dă dovadă de necredință și își închide calea spre pocăință. 


Duhul divin locuiește în oameni. Fumătorii cad în robia duhului necurat   

“Nu știți că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveți de la Dumnezeu și că voi nu sunteți ai voștri? Căci ați fost cumpărați cu preț! Slăviți, dar, pe Dumnezeu, în trupul vostru și în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu” (I Corinteni 6, 19-20). “Nu știți oare, că voi sunteți templu al lui Dumnezeu și ca Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi? De va strica cineva templul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe el, pentru că sfânt este templul lui Dumnezeu care sunteți voi” (1 Corinteni 3, 15-17). Așadar, obiceiul fumatului nu aduce nimic bun. Acesta este păcatul care duce la moartea trupului, prin inhalarea fumului toxic, la orbirea sufletească prin închiderea ­căii spre pocăință și la tulburarea rațiunii care-i împiedică să renunțe la viciu. De aceea, fumătorii cad în robia duhului necurat. 


Și totuși… salvarea lor vine tot din biserică  

Lupta cu viciul fumatului este extrem de grea pentru majoritatea de­pendenților. Dar nu este imposibilă. Dumnezeu nu-i lasă singuri pe cei ce vor să iasă din robia păcatului sinuciderii lente. El îi întărește până când ajung să biruiască asupra propriilor patimi. “Iată, v-am dat putere să călcați peste șerpi și peste scorpii și peste toată puterea vrăjmașului, și nimic nu vă va vătăma” (Luca 10, 19). Asta înseamnă că dependenții care au voința bolnavă trebuie să meargă la biserică să ceară ajutorul duhovnicului și să-și încredințeze viața în mâinile lui Dumnezeu, ca să scape de patima fumatului.  


Rugăciunea care te ajută să renunți la fumat și să-ți capeți mântuirea

Doamne, dă-mi liniștea sufletească, de a accepta,

Ceea ce nu pot schimba,

Curajul de a schimba ceea ce pot schimba, 

Și mintea de a face deosebire între ele. 

Doamne, Te rog, 

Fă-mă tare, 

Să pot scăpa de viciul tutunului 

Și să am curajul, 

Să îmi îndrept atenția atunci când îmi vine să fumez, 

Asupa Ta, Doamne!  

Că toate le putem atunci când ne rugăm cu inima curată. 

Amin!