Odată cu lansarea primei sesiuni de cerere de proiecte din 2014, pentru Măsura 121 a noului Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), solicitanții de fonduri europene nerambursabile pot depune cererea de finanțare online. 

Cererile de finanțare pentru proiectele de in­vestiții depuse pe Măsura 121 – „Modernizarea ex­ploatațiilor agricole” – pot fi depuse pe pagina de internet a APDRP, începând cu data deschiderii sesiunii, respectiv 20 mai 2014. De asemenea, solicitanții de fonduri pentru fermele de familie pot depune cererile şi în format tipărit la oficiile judeţene ale APDRP, ca și până acum.

Cum se procedează?

Potrivit MADR, pentru depunerea on-line a cererii de finanţare, solicitanții trebuie să se înregistreze (sau să se autentifice, dacă sunt deja înregistrați) pe pagina de internet a APDRP, apoi să completeze, cu informații specifice, o serie de formulare de identificare. Ulterior, după înregistrare, solicitantul va încărca în format electronic Cererea de Finanțare completată, împreună cu documentele anexate. După încărcarea tuturor documentelor, solicitantul va selecta opțiunea de a depune proiectul și, astfel, acesta va fi transmis automat către APDRP. 

„Dacă depunerea proiec­tului a fost realizată cu succes, se va emite un număr de înregistrare unic, aferent depunerii res­pective. Alocarea bonurilor de ordine se va realiza prin generarea unei secvenţe unice pentru fiecare sesiune în parte. Ulterior, dacă proiectul este declarat neconform, solicitantul va primi din partea APDRP o notificare în acest sens. Dacă proiectul este conform, acesta va urma toate etapele procedurale de evaluare şi selecţie”, precizează APDRP.

Fondurile disponibile pentru Măsura 121, „Modernizarea exploatațiilor agri­cole”, sunt de 150 de milioane de euro. Plafonul minim pentru un proiect, în cadrul Măsurii 121, este de 5.000 euro, iar pentru fermele de familie, valoarea maximă eligibilă este de 125.000 euro. Pentru fermele individuale, plafonul poate ajunge la 2 milioane de euro pentru îndeplinirea standardelor în sectorul zootehnic, tot  la 2 milioane de euro pentru construcţii-montaj, din sectorul zootehnic, la 1 milion de euro pentru construcţii-montaj, din sectorul vegetal, la 1 milion de euro pentru achiziţii de utilaje (echipamente), din sectorul zootehnic și la 700.000 euro pentru achiziţii de utilaje din sectorul vegetal. Pentru proiectele depuse de diferite forme asociative, plafonul este stabilit la 4 milioane de euro.

Mai multe detalii privind depunerea cererii online sunt prezentate în Ghidul Solicitantului pu­blicat pe pagina de internet a APDRP, la adresa www.apdrp.ro.