România ocupă un rușinos loc fruntaș în multe din statisticile europene în ceea ce privește calitatea vieții copiilor. Copiii noștri sunt cei mai săraci din Europa, sărăcia fiind la baza nutriției deficitare și a mortalității ridicate.
Problemele reale ale copiilor din România au fost dezbătute pe 27 mai, la Palatul Parlamentului, în cadrul Conferinței Naționale “Soluții pentru îmbunătățirea sănătății copiilor”. Evenimentul, organizat de revista Politici de Sănătate, la inițiativa Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte și Minorități și a Comisiei pentru Sănătate Publică din Senat, a scos în evidență o realitate cruntă. Cea a lipsei accesului la terapii noi și eficiente, a micuților greu încercați de viață, care-și petrec copilăria mai mult pe patul de spital decât acasă, în sânul familiei. Iar numărul lor crește alarmant și, spre disperarea părinților neputincioși, mulți pierd lupta cu bolile necruțătoare.
Pierdem de două ori mai mulți copii decât europenii
Mortalitatea infantilă în România este cea mai ridicată din UE, 9% în 2012, dublu față de media europeană, probabilitatea de deces înainte de 5 ani este de 11, 74 la 1000 de născuți vii față de 7,2 media UE. Acest fapt atrage atenția asupra inegalității de șanse între copii, dar și a lipsei educației medicale în rândul populației. Rata supraviețuirii în cazurile de cancer, în România, este cea mai scăzută din Europa.
“Avem 5.000 de copii în tratament și 500 diagnosticați anual. Rezultatele slabe în vindecarea cancerului la copii sunt puse pe seama lipsei de informare a populației și a diagnosticării tardive, lipsei unor centre de diagnostic și tratament conform standardelor terapeutice moderne, lipsei acute a resurselor umane. În continuare, lipsesc resursele materiale pentru efectuarea unor investigații medicale specifice (RMN, CT/PET/CT) recomandate de medicii curanți, dar nedecontate de serviciile publice de sănătate. Nu toți pacienții au acces la unele medicamente oncologice care fac parte în mod obligatoriu la protocoalele de tratament. Multe familii nu-și permit să susțină cheltuielile care apar odată cu boala”, a atenționat prof. dr. Florian Popa, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, la conferință.
Soluții pentru îmbunătățirea sănătății copiilor
Evenimentul s-a bucurat de prezența unor personalități prestigioase, din diverse domenii și reprezentanți ai organizațiilor și ai asociațiilor de pacienți. Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, dr. Alin Țucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și Biro Rozalia-Ibolya, președintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Senatul României sunt doar câțiva dintre participanții care au încercat să găsească soluții pentru copiii aflați în dificultate. Astfel, au fost promovate următoarele măsuri:
- Stabilirea unei structuri în cadrul MS care să se ocupe exclusiv de starea de sănătate a copiilor și de monitorizarea planurilor strategice de îmbunătățire a sănătății acestora;
- Elaborarea Programului Național de Sănătate a mamei și a copilului și a Programul Național de Imunizare, care să fie garantate de Parlament;
- Garantarea și asigurarea gratuității pentru toate serviciile medicale și de asistență psihologică pentru copii;
- Educația pentru sănătate, inclusă în programa școlară obligatorie;
- Toți copiii trebuie să fie supuși screening-ului încă din primele ore de viață etc.