Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anunțat modificarea legislației privind achizițiile publice, în acord cu Comisia Europeană. Scopul acestor modificări este acela de a elimina posibilitatea ca orice firmă de apartament să conteste proiecte de sute de milioane de euro.

„Am ținut în mod expres să discutăm despre cel mai important subiect, cel legat de contestații. În România, toată lumea contestă și aici am venit cu câteva exemple în fața Comisiei, luate din alte state membre, am dat câteva exemple din Germania, din Austria, iar Comisia Europeană a fost de acord chiar să modificăm Ordonanța 34 (n.r. – OUG 34/2006, actualizată, privind atribuirea contractelor de achiziție publică). Și, dacă dacă vom face acest lucru, să convenim un text de comun acord, aș vrea chiar să-l trecem prin Guvern, în luna iunie, până la vacanța parlamentară. A rămas că săptămâna viitoare vom trimite propunerea de text Comisiei Europene și o vom discuta și cu Ministerul Justiției, pentru a nu contraveni Constituției, în primul rând”, a explicat ministrul Teodorovici. El a mai adăugat că, în forma actuală a legii, orice persoană poate face contestație. „Asta înseamnă că oricine poate face o astfel de contestație. O persoană, sau o firmă de apartament, poate contesta lucrări de sute de milioane de euro, ceea ce vrem să oprim, ca să nu mai avem astfel de probleme. Dacă clarificăm tot ceea ce este legat de acest text, vom face un pas mai înainte, în sensul de a limita sau scăpa de astfel de situații”, a arătat Teodorovici, cu referire la licitații sau alte situații de blocaje in instanțe. 

Alte teme ale discuțiilor de la Bruxelles s-au referit, în principal, la stadiul finalizării Acordului de Parteneriat și recomandările Comisiei Europene pe marginea acestui document, programele operaționale pentru perioada de programare 2014-2020, achizițiile publice și sistemul propus de către Ministerul Fondurilor Europene pentru Programul Operațional pentru persoanele defavorizate.