Pe 24 martie a.c., a intrat în vigoare legea care permite majorarea, de la 1 iulie, a salariilor primarilor și viceprimarilor, de aceste prevederi urmând să beneficieze peste 6.000 de aleși locali.

Mai exact, este vorba despre Legea 28/2014 pentru aprobarea OUG 103/2013, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 201, din 21 martie 2014, în vigoare, așa cum arătam mai sus, din 24 martie. Astfel, pe baza noilor reglementări, vor crește salariile unui număr de 6.339 de aleși locali, după cum urmează:

 Primarii/viceprimarii de comună – o majorare cu 44,4% – 50,1%,

 Primarii/viceprimarii de oraș – cu 8,7% – 16,6%,

 Viceprimar de municipiu categoria II/primar de municipiu categoria I și II cu 1,4% – 7,2%,

 Primarul general cu 5,5%.

Pe de altă parte, nu vor crește salariile pentru 261 de aleși locali, deoarece aceștia au deja salariile mai mari decât cele rezultate din aplicarea Legii 284/2010. Mai precis, este vorba despre președinții/vicepreședinții de consilii județene, despre viceprimari generali, precum și de primarii/viceprimarii de municipii reședință de județ și viceprimarii de municipiu categoria I.

Act de dreptate

Imediat după adoptarea de către Camera Deputaților, a reglementărilor prezentate, vicepremierul Liviu Dragnea declara că este vorba despre ”un act de dreptate pentru aleșii locali, care, indiferent de culoarea politică, au dreptul la un salariu decent”. Acesta sublinia și faptul că, ”la consiliile județene nu se va face nicio mărire de salarii”. Acesta mai arăta, atunci, că nu vor fi alocați bani în plus la buget, iar măsura se aplică de la 1 iulie pentru încadrarea în plafonul bugetar.