Italia – Campionatul European de Karate – iunie, 2014

Secretul minţii unui campion? Specialiştii au decis: pentru un învingător, totul depinde de răspunsul la patru întrebări – De ce? De ce nu? De ce nu eu? De ce nu acum? Acesta e tiparul succesului. În cazul nostru: şapte medalii de aur, două de argint şi două de bronz. E palmaresul tinerilor karateka de la Clubul „Phoenyx Sunrise”, obţinut la Campionatul European de Karate, de la Verona.  

Un scriitor observa că cei moleşiţi sau nepăsători lasă lucrurile să se întâmple. În schimb, învingătorii fac lucrurile să se întâmple. 

Pe câţiva dintre luptătorii redutabili ai artelor marţiale i-am găsit la primul lor antrenament, după întoarcerea din Italia, la sala de sport a Şcolii Gimnaziale „Prof. Ion Vişoiu”, din Chitila, Ilfov.

Campioni ai propriului destin

Numele şi medaliile lor? Daniela Andrei: 2 aur, 1 argint. Diana, sora mai mică a Danielei: 1 aur, 1 argint, 2 bronz. Apoi Mihai Vezure şi Vlad Dumitru, ambii cu câte 2 medalii de aur, fiecare. Sunt doar o parte dintre noii campioni. 

Vârstele lor? Cele mai fru­moase: între 15 şi 21 de ani. Succesele lor? S-au confirmat la Verona, în cetatea simbol a înfruntărilor sportive şi marii iubiri adolescentine, dintre Romeo şi Julieta. 

E cert, înfocarea ge­nerațiilor tinere răzbate prin timp. În multe feluri.  

Verona – oraşul cu arenă a gladiatorilor 

Aici se află Amfiteatrul antic al luptelor de gladiatori, ridicat pe vremea Imperiului Roman. E cel mai bine conservat edificiu. Construcţia impresionantă poate adăposti peste 20.000 de oameni, în aer liber. Are o acustică deosebită. Se spune că şi o şoaptă poate fi auzită de spectatorii din tribune. Azi, e scena unor reprezentaţii ample, de teatru sau operă.

România, pe primele două locuri ale Europei 

A fost a VI-a ediţie a Campionatului European de Karate WUKF, pentru toate vârstele sportivilor practicanţi. 

Rezultatele finale ale luptătorilor români sunt remarcabile: locul I în clasamentul federaţiilor şi locul II, între naţiunile participante. 

Aproape 100 de medalii

Au participat 27 de ­ţări şi 43 de federaţii naţionale. Federaţia Română WKC a asigurat deplasarea în Italia a 120 de sportivi: 46 copii, 26 cadeţi, 12 juniori şi 32 seniori, cu sprijinul nemijlocit al cluburilor membre, parţial al MTS, plus alţi sponsori. 

Recolta celor 99 de medalii obţinute de România a fost prestigioasă.  

Doi ghizi de legendă: Romeo şi Julieta      

Verona e cel mai romantic oraş al Italiei. Aici s-a consumat magia iubirii tragice, dintre eternii îndrăgostiţi. Pe strada Capello de azi, la nr. 23, vezi casa Julietei cu celebrul balcon – decor al primelor jurăminte de dragoste – şi statuia fetei, sub un umbrar de verdeaţă. Povestea lor a devenit capodopera marelui Shakespeare. 

După competiţii, cam­pionii noştri, antrenaţi în Ilfov, au vizitat oraşul. Au avut ce vedea şi simţi. 

Andrei şi familia de campioni

Constantin Andrei e preşedintele Clubului „Phoenyx Sunrise”. El  antrenează peste 30 de karateka din Chitila şi Bucureşti: copii, cadeţi şi juniori. E familia lui de campioni mondiali, europeni şi naţionali. 

Un loc special îl ocupă Daniela şi Diana, fiicele lui. Sunt aurul din viaţa sa şi de pe podiumurile internaţionale.

În 5 ani de existenţă, clubul are un palmares impresionant: 376 medalii de aur şi 832 de argint şi bronz.  

Tineri învingători cu gândul, apoi cu fapta

Diana Andrei (15 ani):  „Am luptat la cadeţi. A fost frumos în Italia. Oraşul are un aspect de vremuri trecute. Ne-am plimbaaaat…Dar la concurs, oboseala a fost mare. Cel mai mult voiam să ajung mai repede acasă. Şi să doooorm muult, să-mi refac energia… 

Mihai Vezure (15 ani): „Adversarii italieni au fost puternici. Am mai participat la competiţii în Brazilia, Serbia, Ungaria. Cel mai plăcut a fost în Brazilia, în 2010. Eram mai mic, dar Sao Paulo mi-a rămas la suflet. În viitor? Voi ajunge instructor, apoi antrenor de karate”.  

Vlad Dumitru (17 ani): «Învăţ la Colegiul de Informatică „Tudor Vianu”, din Bucureşti. Am absolvit clasa  XI-a, cu media anuală 10. După liceu, voi da la informatică. Dar am să continui şi karate. 

În Italia, nu mi s-a părut dificil. Numele unui adversar? Nu ştiu. I-am învins şi atât. Verona m-a impresionat, cu atmosfera ei aparte». 

Andrei Daniela (21 ani): «Sunt antrenoare, Maestru al Sportului şi campioană mondială.

Verona e un nume mare în cultura universală. Mi-a plăcut mult. Am ajuns la faimosul balcon şi la statuia celebrei Julieta. Apoi am vizitat arena.

Ţinta mea? Să fiu tot timpul pe podium. La „Balconul” performanţei, ca să spun aşa».

În loc de final

„Învingătorii nu renunţă. Iar cei care renunţă nu ajung învingători”.

 (Aristotel, filozof al Greciei antice)