Reglementări în Educație
O nouă ordonanță reglementează Legea Educației Naționale. Aceasta aduce o serie de modificări în sistemul de învățământ de stat, care vor fi puse în aplicare începând cu data de 1 septembrie.
Cu toate că elevii abia au intrat în vacanța mare, autoritățile le-au pregătit un an școlar 2014-2015, altfel decât până acum. Noi reglementări vin să crească standardele de calitate și performanță a instituțiilor de învățământ de stat din România. Măsurile, care se vor aplica din toamnă, vin în sprijinul cadrelor didactice, al elevilor și al studenților. Acestea vizează dezvoltarea și perfecționarea sistemului de învățământ public. Practic, din acest nou an școlar, elevii trebuie să iasă de pe băncile școlii pregătiți tot mai bine și cu un randament mult mai bun. Pentru eficientizarea sistemului, Ministerul Educației Naționale va sprijini profesorii, elevii și unitățile școlare. Vor fi alocate fondurile necesare desfășurării bunei activități, prin diverse programe. Și, totuși, ce aduce nou anul școlar 2014-2015?
Meditații gratuite pentru liceeni
Ca o noutate, aboslvenții de liceu care au picat bacalaureatul în sesiunea din vară și care nu vor fi declarați admiși nici în toamnă, vor face ore de meditație gratuite. Ei vor fi pregătiți de profesori de liceu sau, după caz, de cadre didactice din universitățile în care se organizează meditațiile instituționalizate. Cadrele didactice vor fi plătite din bugetul Ministerului Educației.
Trei sesiuni de BAC
Pentru prima dată, vor fi organizate trei sesiuni de bacalaureat. Ghinioniștii care nu au obținut note de trecere la sesiunea din iunie-iulie și nici la cea din iulie-august, mai au o șansă. Aceștia își vor putea încerca norocul în februarie-martie, când se va organiza a treia sesiune a bacalaureatului.
Învățământ profesional prelungit
Elevii care studiază o meserie, în sistemul de învățământ profesional, ar putea fi instruiți o perioadă mai lungă de trei ani. Dacă agenții economici consideră că tinerii au nevoie de o mai bună pregătire necesitând mai multe cunoștințe, perioada de calificare poate fi prelungită. În consecință, școlile profesionale ar putea dura mai mult de trei ani.
“A doua șansă” la orice vârstă
Programul “A doua șansă”, adresat celor care nu au mers la școală sau au abandonat studiile și au depășit limita de vârstă pentru încadrarea în învățământul obligatoriu, se va extinde. Acesta va fi accesibil atât celor din gimnaziu, cât și celor din învățământul preuniversitar.
Nu se mai plătesc actele de studii
O altă noutate a acestui an școlar este scutirea elevilor de la plata eliberării actelor de studii. De asemenea, dascălii vor fi supuși unei evaluări anuale de către comisii ale Ministerului Educației.
Universitățile pot înființa fundații sau asociații
“În vederea creșterii performanțelor, instituțiile de învățământ superior pot înființa, singure sau prin asociere, societăți comerciale, fundații, asociații sau unități de învățământ preuniversitar, cu aprobarea Senatului universităților și în condițiile legii”, specifică noua lege.