Acum patru ani se înființa, la Periș, primul liceu teoretic din localitate. Anul acesta, prima promoție de absolvenți ai clasei a XII-a a dat piept cu probele examenului de Bacalaureat. Din cei 17 elevi înscriși, 10 au reușit să treacă de „furcile caudine” ale acestui Bac, ceea ce înseamnă o promovabilitate de 58,8%.

Dacă luăm în conside­rare media de promovabilitate pe județ, de 27,9%, putem afirma că rezultatele obținute de elevii liceului din Periș sunt mulțumitoare. Despre cum s-au pregătit elevii și au fost pregătiți de către profesori, ne-a povestit inimoasa directoare a liceului, Angela Dumitru.

Lungul drum către performanță

În anul 2014, se înscriau, pentru prima oară, în clasa a IX-a a proaspăt înființatului liceu, 30 de elevi. Patru ani mai târziu, în clasa a XII-a, mai rămăseseră 25. Dintre aceștia, doar 17 s-au înscris la examenul de Bacalaureat, deoarece ceilalți 8 aveau corigențe. Și, așa cum vă arătam mai sus, 10 dintre cei 17 au promovat examenul. „Cea mai mică medie înregistrată a fost de 6,40, iar cea mai mare a depășit 8,90. Avem și două medii, una de 5,75, alta de 5,98, pentru care s-au făcut contestații. Elevii noștri au susținut examene la limba română și istorie și, opțional, la sociologie și geografie, având în vedere profilul liceului, iar probele s-au desfășurat la Liceul „Barbu Știrbey”, din orașul Buftea”, ne-a informat directoarea liceului. „În toată perioada examenului, nu am avut stare, dar acum sunt foarte mulțumită. Consider că avem un rezultat peste așteptări, mai ales că nu am lucrat cu elevi foarte buni, cu medii mari la admiterea în liceu”, ne-a mărturisit Angela Dumitru. Este de înțeles, am spune noi, dacă avem în vedere eforturile depuse de cadrele didactice din liceu și, mai ales, de către directoare.

Un dascăl inimos

Pregătirile pentru exa­men au început încă din vacanța de vară a anului trecut. Directoarea Angela Dumitru a fost, dacă putem spune așa, flacăra care a întreținut procesul de pregătire. O dovadă de necontestat este că 6 dintre candidați și-au ales ca probă sociologia, specialitate predată de chiar directoarea liceului. Mai mult, toți 6 au trecut, cu brio, această probă.

„După această experiență, consider că noi, cadrele didactice, suntem mult mai bine pregătite și, în viitor, vom ști mai bine cum trebuie să desfășurăm procesul de pregătire. Deja, am început pregătirea pentru Bac-ul de anul viitor, cu cei din clasa a XI-a! Ei au căpătat curaj, nu mai văd Bac-ul ca pe o sperietoare, ba, dimpotrivă, îl văd ca pe o provocare care trebuie biruită și de-abia așteaptă să aibă și ei întipărită pe față acea expresie de bucurie pe care au avut-o colegii lor mai mari, care sunt acum mai încrezători în forțele lor și în viitor, iar unii se gândesc chiar să încerce să dea examen la o facultate”, ne-a spus, cu satisfacție, Angela Dumitru.