Buftea

Vă aduceţi aminte, sperăm, de concursul de recitare şi dramatizare Art Buftea, organizat pe 27-28 martie, de Liceul Tehnologic „Dumitru Dumitrescu”, în parteneriat cu şcolile din oraş. Scriam, în articolul de atunci, că marele premiu este o excursie. Nu a mai fost la Predeal, ci în zona Olteniei. Sponsorizate de Primăria oraşului Buftea, excursiile au fost organizate conform grupelor de câştigători ai concursului: preşcolari, primar, gimnazial şi preuniversitar (liceu).

Promisiunea îndeplinită

E minunat atunci când adulţii îşi îndeplinesc promisiunile luate faţă de copii, căci, ştim prea bine, copiii nu uită. Dintotdeauna, excursiile cu şcoala au rămas în memoria adulţilor, odinioară copii şi ani de zile s-au redepănat amintiri. Care, mai ales în cazul preşcolarilor, se dublează cu bucuria de a se murdări serios în lutul cumva sfânt. Poate unii dintre ei nu vor merge în vacanţă în alte zone ale ţării şi vor bate mingea pe stradă. Dar au, măcar, o amintire frumoasă a orelor de repetiţii şi a emoţiilor de pe scena unui concurs.

Horezu şi Peştera Muierii

Primii care s-au bucurat de premiul lor pe 10 aprilie au fost cei de la gimnaziu şi liceu, adică 22 de elevi de la Şcolile gimnaziale 1, 2 şi 3 şi liceele Dumitru Dumitrescu şi Barbu Ştirbey. Organizată de profesoara Florica Gorgan, excursia a avut două momente importante: dimineaţă cu vizită la Horezu, la celebra familie Pietraru şi după amiază cu vizită la Peştera Muierilor. Iar vizita la Horezu, pe lângă faptul că este un loc atestat în 1487 şi un important centru de ceramică populară, a fost şi un bun prilej pentru ca profesoara Carastanef Rodica să explice, concret, elevilor ceea ce studiază la orele de „arte vizuale”.

Şi, evident, chiotele de bucurie au fost în Peştera Muierilor, locul în care, în vremuri de război, se adăposteau femeile şi copiii din zonă.

Olărit la Cosești

Micii interpreţi bufteni au primit ca premiu o excursie de o zi în satul Cosești din judeţul Argeș unde, pentru câteva ore, au luat lecţii de olărit, recompensate cu diplome, s-au plimbat în căruţa trasă de ponei sau au încercat un kart. Pentru că au fost și cei mai măricei, din ciclul primar, aceștia, supravegheaţi, au încercat și tiroliana. Și cum satul Cosești adăpostește și o veche biserică din lemn, o bijuterie necunoscută a secolului XVIII, micii artiști s-au retras la umbra din pridvorul bisericii și apoi în răcoarea din interior, pentru povești cu preotul Mazilu.