Rețete si diete

Fructul vedetă al sezonului estival este pepenele. Cel roșu îți potolește setea, în aceste zile toride, iar cel galben îți încântă papilele gustative cu parfumul său unic. În zilele fierbinți de vară, fructul hidratant și energizant nu trebuie să-ți lipsească din dietă. El conține o cantitate mare de apă, multivitamine și o serie de nutrienți, vitali pentru sănătate. Iată, de ce trebuie să-l consumi din abundență! 

Pepenele roșu

Este bogat în: 

  • apă – fructul conține 95% apă, asigurând astfel o bună hidratare în zilele călduroase,  
  • vitamina A – extrem de importantă pentru îmbunătățirea și menținerea acuității vizuale, pentru sănătatea părului, oaselor și a danturii,  
  • vitamina B – care protejează inima la vreme de arșiță, calmează și alungă oboseala din cursul zilei. Această vitamină reduce riscul apariției malformațiilor congenitale, 
  • vitamina C – îmbunătățește imunitatea, reducând foarte mult riscul de a dezvolta infecții și diverse afecțiuni sezoniere,   
  • calciu – previne durerile reumatismale, menține sănătatea dinților și a întregului sistem osos, 
  • magneziu – combate insomnia și asigură o mai bună concentrare și memorare, 
  • potasiu – menține ritmul cardiac normal, reglează tensiunea arterială prevenind infarctul miocardic și accidentul vascular și reglează funcția renală. Tot potasiul este responsabil și de sănătatea stomacului și a intestinelor.


Pepenele galben

Pe lângă vitaminele și mineralele care se regăsesc în compoziția chimică a pepenelui roșu, pepenele galben conține și: 

  • vitamina E – care protejează împotriva cancerului de piele, fiind ca un scut contra radiațiilor ultraviolete. „Sportivul absolut” al creierului așa cum mai este denumită această vitamină,  menține buna funcționare a creierului, prevenind apariția bolii Alzheimer și a altor demențe, 
  • vitamina K – este vitamina an­ti­hemoragică, în lipsa căreia și cea mai mică tăietură ar putea cauza sângerare continuă, 
  • sodiu – substanța care menține constat echilibrul apei în  organism, 
  • cupru – este un bun stimulator al sistemului nervos, întărește sistemul imunitar, sporește efectele benefice ale vitaminei D și scade nivelul colesterolului rău, prevenind ateroscleroza,
  • zinc – asigură sănătatea celulelor și regenerarea lor, previne gripa și răceala, previne îmbătrânirea precoce, căderea părului, psoriazisul, epilepsia, detoxifică ficatul, asigură dezvoltarea mirosului, stimulează capacitatea mentală, prevenind depresia și tulburările psihice, reduce inflamația,  
  • acid folic – este extrem de important, mai ales în perioada de gra­viditate, deoarece protejează împotriva malformațiilor congenitale la făt. Acidul folic este necesar și pentru combaterea depresiei și a tulburărilor psihice, pentru prevenirea anemiei și a multor tipuri de cancer.


Reţete pe alese… de la bucătari culese

Limonadă cu pepene roșu

Ingrediente:

l 600 g de pepene roșu, 

l 1 cană de zeamă de lămâie (250g), 

l 1 litru de apă,

l 1 cană de sirop de mentă (250g).

Mod de preparare:

Amestecă bine toate ingredientele într-un bol încăpător, și potrivește-le gustul după preferință. Dacă mai ai nevoie de sirop de mentă sau de zeamă de lămâie, nu ezita să adaugi un plus, pentru savoare. Fiind o băutură menită să te răcorească, trebuie ținută la frigider până se răcește. O poți servi cu gheață, câteva frunze de mentă proaspătă sau cu felii de lămâie.


Dulceață de pepene roșu

Ingrediente:

l 1 kg miez de pepene roșu, 

l zeama de la 3-4 lămâi,

l 4-5 mere roșii, 

l 700 g zahăr, 

l 500 ml apă.

Mod de preparare:

Începe prin a tăia felii de pepene și a scoate semințele din fruct. Apoi, taie cubulețe, folosind și puțin din partea albă de la coajă. Spală bine merele sub jet de apă și pune-le la fiert în apă, fără să le cureți de coajă. După ce s-au înmuiat bine merele, lasă-le să se răcească și strecoară-le. Pune-le din nou la foc, adaugând zahărul și zeama de lămâie. Lasă ingredientele să fiarbă până se lasă siropul din ele. Adaugă și pepenele roșu tăiat cubulețe și lasă compoziția la fiert până se formează din nou siropul. Toarnă dulceața în borcane și închide-le etanș abia când se răcește.


Înghețată de pepene galben

Ingrediente:

l 1 pepene galben, 

l 2 linguri de zahăr pudră, 

l 200 ml de frișcă lichidă, 

l zeamă de lămâie.

Mod de preparare:

Decojește pepenele și scoate semințele din fruct. Dacă vrei ca înghețata să fie mai cremoasă, taie-l în bucăți mici și-l trece-l prin blender.  În cazul în care îți dorești să rămână bucățele mici de fruct, pasează-l cu furculița. Mixează frișca, apoi pune compoziția de pepene, peste care adaugi zeama de lămâie și zahărul.  Omogenizează compoziția și ține-o la congelator într-o caserolă timp de câteva ore.