Mafioţii italieni trag la „corbii” noștri, afaceriști
În episodul de astăzi, continuă istoria poliţistă, cu arestări româno-italiene ale mafioţilor celor două naţiuni. Adică, italienii sunt cu spălarea conturilor lor pline cu bani murdari, cum ar fi un „mizilic” de 300 de milioane de euro – iar nouă ne ajung împuţiciunile sub pernă. Faci un pas? Trebuie să-ţi scuturi piciorul, până la ruptura de ligament! Sau să umbli cu ligheanul cu spirt, în braţe. Asta, ca să nu-ţi bagi în mormânt copiii. Ei încă mai visează la bătutul mingii, prin curtea plină de mişcotei şi toxine. Iar munţii la groapa de gunoi Glina astupă orizontul cerului celor din Popeşti-Leordeni, cu nori puturoşi, până la sufocare.
Până una-alta, administratorii gropii de gunoi de la Glina, Victor Dombrovschi şi Sergio Pileri, au fost reţinuţi în România şi expediaţi la pachet, în Italia.
Milioane de euro, intrate în România pentru spălarea de gunoaie
În paralel cu acţiunea de la noi, pe teritoriul Italiei au fost reţinuţi, în acelaşi dosar, Romano Tronci, Giuseppe Pileri, Raffaele Pietro Valente şi Nunzio Rizzi, suspectaţi că, împreună cu cei doi bărbaţi din România, cei amintiţi, ar fi înfiinţat mai multe firme, cu scopul de a spăla circa 300 de milioane de euro, bani proveniţi din activităţi criminale ale mafiei siciliene.
În afacerile astea puturoase e băgat şi Massimo Ciancimino, fiul fostului primar din Palermo. Banii proveniţi din averea ilicită a tatălui său sunt pur şi simplu curăţaţi de „gunoaie”, prin compania „Ecorec”, cea care administrează mizeriile de la Glina.
Insolvența și sechestrul – numai bune pentru mafioți
Şi mai ciudat e faptul că potrivit datelor de la Registrul Comerţului, compania „Ecorec” este în insolvenţă. Se pare că, în 2013, a fost pus un sechestru vajnic pe părţile sociale, deţinute de unul sau mai mulţi acţionari. Iar conform Ordonanţei DIICOT, din 7 august 2013, au fost institite măsuri asiguratorii asupra tuturor acţiunilor, emise de „Ecorec” SA.
Victor Dombrovschi, fost ofiter DIE?
A fost plecat puţin din ţară, între 1977-1994 şi se bănuieşte că în interes de serviciu, obligatoriu. Unde? În Australia, fraţilor. Şi de acolo, a venit cu nişte bănuţi, la şosete, cum altfel ? Deocamdată, presa scrie de zor că el controlează Gaz Vest, care distribuie gaz (de la Romgaz) în 35 de localităţi. Un alt biznis de-al său este salubrizarea. Dombrovschi este asociat cu fraţii Sergio şi Giuseppe Pileri. Vă amintiţi de ei, nu? Păi, cei trei, administrează gropile ecologice de la Glina (Bucureşti), din Tulcea şi curăţă Mangalia. Treabă, frate! Nu te joci!
O teorie a jocului de-a corectitudinea
Cu voia dv. avansăm o mică teorie: păi dacă mafioţii au interesul special şi unic de a spăla sume uriaşe de bani, atunci, tot atât de adevărat este că atenţia lor e să meargă treaba unsă, la gropile de gunoi. Şi absolut nimeni să nu le reproşeze nicio abatere, de la protecţia mediului.
Garda de mediu Ilfov e… de gardă. În toată legea
După un dialog de câteva ore, cu Emil Florin Grigore – comisar şef al Gărzii Naţionale de Mediu, serviciul Comisariatului Judeţean Ilfov, am înţeles că inspectorii de aici, ţin sub control evoluţia depozitării gunoaielor, la Glina. Da, nici multe nu le prea rămâne de făcut, în condiţiile în care legile noastre de protecţie a mediului sunt ca un ciur, prin care, legal, afaceriştii gunoaielor scapă cu nişte amenzi „amuzante”, aşa cum le numesc revoltaţi cei cărora munţii de gunoaie le intră în sufragerie. Cu mirosuri, cu tot.
Deocamdată, cei de la Garda de Mediu Ilfov îşi fac treaba. Că este aşa, o demonstrează prima parte a anului 2014. Ei arată cu acte, că în perioada asta, inspectorii Gărzii de Mediu au făcut 665 de inspecţii.
„Şi au aplicat sancţiuni de circa 600.000 de lei, atât pentru operatori economici, cât şi pentru persoane fizice. Iar de la începutul anului au fost înregistrate 287 de sesizări, majoritatea semnalând nerespectarea legii privind regimul deşeurilor. Cele mai multe plângeri s-au îndreptat împotriva Depozitul Ecologic Glina, care a fost amendat de 80.000 de lei, acesta fiind şi cel mai sensibil obiectiv, din cauza mirosurilor care se împrăştie în localităţile Glina şi Popeşti-Leordeni”.
(Va urma)