Născuți a doua oară. Specialiștii de la CardioRec Corbeanca, primul spital privat de recuperare și reabilitare cardiovasculară din țară, reintegrează în activitățile cotidiene pacienții cu boli grave de inimă și vase sanguine, operați. Cu eforturi susținute, experții centrului medical le oferă pacienților din Ilfov o nouă șansă la viață, ajutându-i să-și recapete capacitatea de muncă în cel mult 21 de zile.     

Bolile cardiovasculare ucid doi români din trei. Zilnic, la mai puțin de jumătate de oră, un om se stinge ca urmare a complicațiilor infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral. Cei mai norocoși dintre suferinzii care ajung la medic cât mai izbutesc să-și ducă boala pe picioare, mai au o șansă – intervenția chirurgicală. Din păcate,  după intervenția chirurgicală pe inimă sau vase sanguine, mulți pacienți devin aproape „legume”. Motivul? Lipsa centrelor de profil și neajunsurile financiare îi transformă complet, din oamenii activi de altă dată, ajungând captivi în propriul corp. Majoritatea pacienților cu operații cardiovasculare nu beneficiază de niciun fel de terapie de recuperare. La polul opus, cei care nu consultă medicul specialist și nu se tratează corespunzător, la timp, riscă decesul la vârste mult prea tinere. Este și cazul a numeroși pacienți consultați duminică, 17 august, gratuit, de echipa medicală a Centrului de Recuperare și Reabilitare CardioRec Corbeanca, la Palatul Brâncovenesc din Mogoșoaia, în cadrul campaniei „Prevenirea infarctului miocardic”. 

Reintegrați în viața cotidiană în 21 de zile de terapie    

Din fericire, pacienții investigați de specialiștii CardioRec vor ajunge la clinica de profil din Corbeanca, unde vor beneficia de o amplă evaluare cardiacă, gratuită. Tot aici, vor fi supuși tratamentelor de recuperare adecvate și vor primi cele mai eficiente sfaturi medicale care-i va ajuta să-și recapete abilitățile fizice și motrice astfel încât, să-și reia activitățile cotidiene în mai puțin de o lună. “Am avut o echipă formată din doi medici, doi asistenți medicali și o secretară. Am consultat 130 de pacienți, majoritatea cu vârste peste 50 de ani. Șase dintre ei aveau intervenții chirurgicale cardiace și vasculare cum ar fi, by pass, vase periferice etc. și nu făceau niciun fel de recuperare. În acest caz, rata lor de supraviețuire ar fi scăzut cu 20 până la 45%.  Pentru că vor face terapie de recuperare, vor fi reintegrați în viața cotidiană în 21 de zile. În plus, vor trăi mai mult cu până la câteva zeci de ani”, ne-a spus dr. Bogdan Alexandrescu, managerul CardioRec.   

“Bărbații sunt mai predispuși bolilor cardiovasculare decât femeile. După vârsta de 45 de ani, este obligatoriu să-și facă o primă evaluare cardiacă. Femeile, trebuie să-și controleze sănătatea inimii, odată cu intrarea la menopauză. După prima evaluare, cardiologul stabilește periodicitatea controalelor, în funcție de starea fiecărui pacient”, ne-a explicat dr. Bogdan Alexandrescu. La plecare, fiecare pacient consultat de echipa CardioRec prezentă la Mogoșoaia, a primit un flyer cu informații despre problematica și riscurile afecțiunilor cardio­vasculare. 

Campania “Prevenirea infarctului miocardic” de la Palatul Brâncovenesc a fost inițiată și organizată de Jurnalul de Ilfov în colaborare cu specialiștii CardioRec Corbeanca și susținută de Primăria Mogoșoaia.