Aproximativ 25% din populație se confruntă cu durerile insuportabile cauzate de pietrele la rinichi (calculi renali conform denumirii medicale). Cele mai complicate cazuri sunt specifice bărbaților. Însă, în ultimii ani s-a înregistrat și o creștere a numărului femeilor care au această problemă.
Totuși, indiferent de sex sau vârstă, un lucru este comun tuturor: stările intense de durere, care de obicei apar subit, fără a fi însoțite de alte simptome. “Apariția pietrelor la rinichi este favorizată, în primul rând, de deshidratare. Așa cum suntem sfătuiți în mod constant, că pentru o viață sănătoasă trebuie să consumăm doi litri de lichide, această cantitate de apă este necesară în primul rând menținerii sănătății aparatului urinar, respectiv a rinichilor. Stagnarea urinii în aparatul urinar favorizează apariția și depunerea nisipului la nivelul acestuia: începând de la rinichi, uretere și vezica urinară. Un alt factor determinant pentru această afecțiune îl reprezintă tulburările de metabolism ale calciului. Un aport crescut de calciu în apă sau sinteza deficitară a oxalaților proveniți din alimente. În afara acestor cauze externe, există și posibilitatea ca pacientul să se prezinte cu malformații congenitale încă de la naștere, care produc o încetiniere a fluxului urinar în eliminarea depunerilor minerale. Acestea pot fi diverse stenoze ureterale sau chiar adenomul de prostată”, explică dr. Vitalie Mogoreanu, specialist în urologie.
Depozite minerale depuse pe rinichi
În ceea ce privește bolile tractului urinar, calculii renali reprezintă a treia cea mai întâlnită afecțiune a acestui sistem, după infecțiile urinare și dereglările prostatei. Aceste pietre la rinichi sunt de fapt depozite minerale, care se depun la nivelul rinichilor și se formează în condițiile în care există o concentrație mare de cristale minerale în urină, cauzată de absorbție sau eliminarea ineficientă a acestora de către organism.
Calculii pot provoca blocaje renale
Mărimea calculilor variază de la un grăunte de nisip, la formațiuni ce determină blocaje ale rinichiului. În funcție de dimensiune și poziționare, simptomatologia acestora poate fi complet neexistentă, până la dureri intense în zona lombară, în părțile laterale ale trunchiului, la nivelul abdomenului, ale pelvisului sau organelor genitale însoțite de stări de greață sau vomă, oboseală nejustificată, transpirație excesivă și prezența urinei în sânge, un semn al iritațiilor canalului urinar. În general, intensitatea durerilor diferă de la un sex la altul, întrucât bărbații au tractul urinar mai lung, astfel că depunerile necesită un timp mai îndelungat pentru a fi eliminate din organism.
Cea mai eficientă operație de sfărâmare a pietrelor
În prezent, eliminarea calculilor renali poate fi realizată printr-o procedură modernă, neinvazivă, ce nu necesită anestezie și se poate aplica pacienților indiferent de vârstă. Este vorba despre litotriție extracorporeală ESWL, o procedură prin care pietrele la rinichi sunt sfărâmate fără incizii sau intervenție endoscopică, prin aplicarea undelor mecanice, acestea fiind ulterior eliminate din organism pe cale naturală. Tehnica este puțin dureroasă, în multe cazuri fiind efectuată chiar fără anestezie, durează în jur de 45-60 de minute și nu necesită întotdeauna internarea pacientului. Deși poate varia în funcție de compoziția, mărimea și localizarea calculilor renali, rata de succes a acestui tip de intervenție este foarte mare. Între 75% și 90% dintre pacienți sunt supuși tratamentului extracorporeal cu unde de șoc.