DOMNEȘTI – la aniversare 

A VI-a ediţie a sărbătoririi Zilei Comunei

Urarea de „La Mulţi Ani” a fost rostită în fel şi chip. Pe toate vocile: tinere sau vârstnice, în toate ritmurile muzicale. Cântate sau vorbite. Fie de la microfoanele de pe scenă, fie spuse de aproape – alături de zâmbete şi strângeri de mână, cordiale. Duminică, 5 octombrie a fost o asemenea zi. Dar dincolo de petrecere şi de participarea însufleţită la ea, am observat un fapt evident, mai rar întâlnit la asemenea ocazii. Iată despre ce e vorba.

Am văzut cum oamenii locului erau la fel de bucuroşi să se adune, să se regăsească împreună la vorbe, la dialogul sfătos, prietenesc. Şi să comunice. În grupuri mai mari sau mai mici, pe categorii de ani: de la familişti tineri ori bunici, la adolescenţi. Toţi frumoşi, molcomi sau exuberanţi. Fiecare, potrivit temperamentului, vârstei şi îndeletnicirilor. Impresia puternică e că domneştenii îşi poartă cu sinceritate frumuseţea nobilă a numelui comunei lor. Dialogul deschis îmi pare a fi elementul caracteristic al acestei comunităţi. De la vlădică la opincă. De la primarul lor şi echipa care-l secondează, la gospodari de toate categoriile.     

Există locuri care ţi se lipesc de suflet. Ambianţa lor te încântă. Francheţea oamenilor, lumina, pământul, apa, casele – totul se adună într-un farmec tainic. El te ia de suflet. Te adoptă. Un asemenea loc e Domneştiul. Şi, să ştiţi că, la un moment dat, m-am întrebat dacă nu cumva traduc eu greşit lucrurile. 

Percepţie falsă? 

Răspunsul a fost definitiv: nu. Pentru că, la fel ca autorul acestor rânduri, au simţit în ultimii ani şi alte mii de oameni. Cam câţi? Aproape 6.000. Ninel Boşcu – primarul locului cu nume voievodal – a confirmat asta. „Avem cam 9.000 de locuitori aşezaţi aici, cu domiciliul stabil. Dar în realitate, în Domneşti trăiesc aproapae 15.000 de oameni. Majoritatea, peste 5.000, a nou veniţilor sunt bucureşteni, care au la noi o a doua reşedinţă, temporară. Mulţi tineri, intelectuali, profesionişti în diverse domenii şi-au ridicat case şi ne sunt în grijă”, spune edilul. Mi-a venit inima la loc. Nu sunt defect. 

Iar petrecerea de peste opt ore a Zilei Comunei a oferit una dintre traduceri, a fenomenului unui loc ce ademeneşte, dar fără să înşele bunele aşteptări.

Ca în viaţă, copiii cel mai bun debut al sărbătorii

Spectacolul bunei dispoziţii şi al distracţiei a fost deschis – la amiază – de către copiii Şcolii gimnaziale „Gheorghe Corneliu”, din Domneşti. Elevii grupului vocal „Săbărelul”, conduşi de profesoara lor de muzică Eugenia Moise Niculae – ea însăşi o interpretă cunoscută de folclor – au căpătat aplauze, fără rezerve. 

La fel cu alţi solişti şcolari, care şi-au pus în evidenţă talentul artistic,    coregraful Paul Şerban a asigurat dinamica mişcării scenice, cu trupa de dans „Pasitos”. Directorul şcolii, prof. Ştefan Ionela Liliana, a însoţit şi coordonat desfăşurarea întregului spectacol oferit de elevii săi. Instituţia pe care o conduce are ca motto cugetarea lui Cicero: „Instruirea minţii e la fel de necesară ca hrana pentru corp”. 

Programul artistic a durat peste opt ore

Pe scenă, s-au perindat artişti interpreţi ai genurilor muzicale, apreciate cu aplauze şi ovaţii de publicul spectator. Tinerii au participat entuziast la repertoriul categoriior etno-dance şi pop. „Hangiţele”, „Sânzienele”, „Rucsy-Blaxy Girls”, au electrizat adolescenţii. La fel, trupele „What’s Up” şi „Keo & Skizzo Skills”. 

Au urmat artiştii de muzică populară: Geanina Manea şi Ionuţ Dolănescu, cel care după un recital solo a fost însoţit pe scenă de mama sa, vestita interpretă Maria Ciobanu. Cum era de aşteptat, prestaţia lor a avut un succes deplin, la publicul de toate vârstele. 

Genul muzicii de petrecere a avut, la fel, reprezentanţi cu mare priză la spectatori. La acest capitol, peste două ore şi jumătate de spectacol au oferit: KristiYana, Bogdan Artistu şi Laura Vass. A urmat un final scenic deosebit, marcat de antren şi ovaţii, la piesele interpretate de Sorin Copilul de Aur. 

Organizare, protecţie şi asistenţă medicală – impecabile

De fapt, totul a decurs în cele mai bune condiţii. Petrecerea publicului spectator a fost protejată permanent, discret şi fără niciun element stânjenitor de către poliţie, jandarmerie, echipe mobile de asistenţă medicală, pompieri, toate mobilizate să intervină, dacă vreun pericol sau un eveniment neplăcut ar fi cerut-o.  

Oaspeţi care au onorat evenimentul

Desigur, petrecerea a fost deschisă tuturor. Iar pe lângă cei aproape 2.500 de spectatori, au ţinut să participe la frumoasa manifestare şi reprezentanţi ai instituţiilor publice, ale judeţului: de la Consiliul Judeţean, Prefectură, la cei ai unor direcţii de specialitate, ai altor structuri administrative, alături de primari, colegi şi mulţi prieteni, din comunele învecinate. Toţi au fost întâmpinaţi ca oaspeţi de onoare de către Ninel Boşcu, primarul Domneştiului şi viceprimarul Ştefan Costel, care, la rândul lor, au primit felicitările şi urările de bine ale musafirilor. S-au făcut fotografii, s-au împărţit strângeri de mână. 

A urmat un foc de artificii spectaculos.         

Din cuvântul gazdelor

Ştefan Costel, viceprimar: „Vă urez din inimă, La Mulţi Ani! Ţineţi cont că anul viitor vom sărbători un moment istoric de o mare însemnătate. Vom împlini 425 de ani de atestare documentară, a Domneştiului. Vom aniversa această dată memorabilă, la 21 mai, de ziua Sfinţilor Constantin şi Elena”. 

Ninel Boşcu, primarul comunei Domneşti: „Vreau să realizăm împreună tot ce ne-am propus. Întotdeauna veţi avea sprijinul meu şi implicarea Consiliului Local, fără rezerve, pentru finalizarea tuturor proiectelor, dedicate ridicării gradului de civilizaţie a localităţii noastre. Domneşti trebuie să devină un etalon în judeţ, al bunei gospodăriri. Totul e să nu ne oprim la jumătăţi de  drum. Trebuie să fim calmi, tenaci, lucizi, perseverenţi! Să mergem înainte, să corectăm tot ce e de îndreptat şi să zidim lucruri noi. Cu încredere. Cu răbdare, stăruinţă, înţelepciune şi dialog sincer vom realiza tot ce ne-am propus. Tuturor, La Mulţi Ani, sănătate şi mult spor”, le-a urat el, în final.