Marți, 14 octombrie. Ca în fiecare an, de ziua ei, Sfânta Parascheva, protectoarea localnicilor din Buftea, a strâns în parohia care-i poartă numele, zeci de credincioși. Oameni deosebiți, cu dragoste de Dumnezeu, au asistat cu bucurie la slujba soborului preoțesc, săvârșită întru slava și prețuirea Cuvioasei Parascheva.   

Copila care a “păstorit cu vrednicie Biserica lui Hristos, până la sfârșitul vieții” a fost prăznuită, cinstită și prea mărită, în chip luminos, la Buftea, marți, 14 octombrie. Într-o zi superbă de toamnă, în care soarele a strălucit și a încălzit cu aceeași putere ca într-o zi frumoasă de vară, printre ramurile nemișcate ale copacilor arămii, creștinii veniți la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, de la parohia din inima orașului ilfovean, s-au împărtășit de harul și de protecția divină. Prin cuvântările de învățătură și frumoasele cântări ale soborului care a fost format din nouă preoți și condus de părintele Nicolae Grozea, parohul bisericii, în inimile credincioșilor s-a așternut liniștea, bucuria și iubirea divină. Ore bune, lăcașul sfânt de la Buftea a fost locul în care oameni buni, deosebiți, s-au “înarmat” cu dragoste, s-au rugat și au primit prin Cuvioasa Parascheva, protectoarea orașului, minunatul dar al tămăduirii.

“Mărturisim bucuria de a ne aduna astăzi aici, întru Hristos, să ne bucurăm împreună de praznicul luminat al Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea parohiei noastre. Să fiți binecuvântați, să vă umpleți inimile cu dragoste de Hristos, asemenea Sfintei Parascheva, să fiți iubitori și răbdători în viață și nimic nu vă va fi cu neputință, pentru că Dumnezeu lucrează prin oameni și tot cu ajutorul lor veți trece peste toate greutățile! La mulți ani cu sănătate, pace în suflet și în case, dragi credincioși!”, le-a spus preotul Nicolae Grozea, parohul Bisericii Sfânta Parascheva din Buftea, enoriașilor, în cuvântarea sa. 

Minunata poveste a lăcașului sfânt din Buftea    

“Cu vrerea Tatălui, cu puterea Fiului și cu ajutorul Sfântului Duh, a început a se construi această biserică în 1996, în luna februarie, în zilele arhipăstoririi Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, primar fiind atunci domnul Nicolae Rovinaru. Lucrările s-au săvârșit în același an, valoarea acestui lăcaș ridicându-se la suma de 70.000 lei, sumă donată de S.C. AMCO S.A., director fiind Bolboașă Alberto Pepino. Biserica a fost construită din lemn și a fost înzestrată cu clopotniță și obiecte noi, prin dania credincioșilor. A fost sfințită în data de 08.06.1997, primind hramurile “Înălțarea Domnului” și “Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Pentru că materialul din care a fost construită biserica s-a deteriorat și pentru că avea dimensiuni foarte mici (3/4m), s-a dorit ridicarea unui lăcaș de cult din zid. Până în 2008, biserica a fost filie a Parohiei Atârnați I Buftea. Din acest an a fost înființată ca parohie”, ne-a mărturisit preotul paroh Nicolae Grozea. 

O nouă biserică se înalță, semeață 

Tot atunci, preotul Nicolae Grozea a fost numit paroh, iar preotul Marcu Tănase, coslujitor. “Împreună cu Consiliul Parohial, s-a procedat la obținerea titlului de proprietate pentru pământul de pe lângă biserică (domeniul public), precum și a tuturor documentelor necesare noii biserici. Având binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a realizat punerea pietrei de temelie a noii biserici la data de 22.04.2012, slujba fiind săvârșită de Prea Sfințitul Varlam. Lucrările de ridicare ale bisericii au început la data de 08.04.2013, de către firma S.C. BRAMCO S.A., câștigătoarea licitației. La momentul actual, biserica este ridicată și acoperită. Problema stringentă de acum este pregătirea pereților pentru pictură. Lucrările de construcție sunt suportate integral de către Primăria orașului Buftea”, ne-a mai spus preotul Nicolae Grozea. Așadar, mica bisericuță de lemn îmbracă haine noi. Prin amabilitatea primăriei locale, lângă ea, se înalță semeață o nouă parohie. Mult mai încăpătoare și mai primitoare. Parohia are acum trei hramuri – hramul principal Cuvioasa Parascheva, hramul Sfântului Daniel și hramul Înălțării Domnului. 

O icoană a Sfintei Parascheva dă naștere multor minuni 

Mica biserică de lemn din orașul Buftea deține, printre numeroasele obiecte de cult și o icoană specială. Este vorba despre icoana protectoarei lăcașului de cult, cea a Cuvioasei Parascheva, despre care se crede că ajută credincioșii, dând naștere la multe minuni, prin puterea lui Dumnezeu.  

“Ne bucurăm să avem acest hram la Buftea, pentru că Sfânta Parascheva este ocrotitoarea tuturor românilor. În curând, o să ne bucurăm să avem aici veșmântul Sfintei Parascheva. Enoriașilor le doresc să se bucure de pace, liniște deplină și să fie buni rugători, creștini adevărați, pentru că fără credință nu putem trăi”, ne-a spus Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea, care așa cum ne-a obișnuit, cu dreapta-i credință, s-a aflat în mijlocul enoriașilor parohiei prezenți la hram.