Prețul de producție pentru energia electrică a scăzut de la 50,5 euro pe MWh, în 2008, la 31,5 euro pe MWh, în 2014, cu aproape 40%, dar această scădere nu a fost resimțită nici de consumatori nici de producători, pentru că distribuitorii au luat „partea leului”.

Președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, spune că, și în aceste condiții, cele mai mari probleme le au distribuitorii. „S-a înregistrat, în acest an, o scădere a prețului la producător. Un salt fenomenal, de la 50,5 euro pe MWh, în 2008, la 31,5 euro pe MWh, în 2014. Un plus extrem de atractiv pentru consumator, dar el nu s-a regăsit la consumator. Și, uitându-ne, vedem că s-a dus către distribuitor, transportator și a mai fost absorbit de niște taxe. Uitându-ne, de asemenea, în structura prețului, observăm că s-au înregistrat creșteri extraordinare la tariful de distribuție. Deci, distribuitorul a ­luat partea leului, dintre toți jucătorii din piață. Cel care suferă, în continuare, este producătorul. Iar la distribuție nu regăsim acest plus în tarif în calitatea serviciilor, pentru că avem un număr foarte mare de reclamații”, a explicat Iancu. „Termenele sunt foarte lungi. Aici, campion în sens negativ este Enel, unde perioada medie de soluționare este de 43 de zile, deși termenul legal este de maximum 30 de zile“, a subli­niat Iancu. 

Președintele comisiei de specialitate din Came­ra Deputaților este de părere că, în contractul de ma­­nagement al distribuitorilor, ar trebui introdusă și o clauză de penalizare, în caz de nerealizare a investițiilor, pentru că managerii se folosesc de o serie de scuze pentru nerealizarea investițiilor, în timp ce cheltuielile admi­nistrative cresc spectaculos. „Să ne uităm la in­ves­tiții: 9%! Atunci, trebuie să penalizăm managerul. (…) Este posibil să avem cheltuielii administrative la distribuitor de 55%?! Și noi le preluăm și le introducem în tarif”, a mai spus deputatul.

”Taxele și impozitele reprezintă 36% din totalul unei facturi de energie electrică pentru un consumator casnic și 4% energia regenerabilă”, a declarat Iulian Iancu. „Dacă ne uităm la datele Eurostat, în funcție de care se compară România, cu statele din jur, observăm că partea de producție de energie reprezintă 29%, transportul și distribuția — 40%, energie regenerabilă 6%, taxe și impozite 25%”, a explicat Iancu.