Ai peste 18 ani?

Vești bune pentru românii care vor să-și cumpere un autoturism în rate! Ministerul de Finanțe a modificat normele de aplicare a programului “Prima Mașină. Mai exact, a fost eliminat criteriul categoriilor de vârstă la stabilirea acordării împrumutului. 

Conform noilor reglementări, programul poate fi accesat de toți românii care au împlinit vârsta de 18 ani, fără să mai existe o altă limită de vârs­tă. Viitorii proprietari vor primi maximum 95% din finanțare, din care 50% va fi garantată de statul român. Și totuși, dacă vrei să accesezi programul, trebuie să știi că există multe alte condiții pe care trebuie să le îndeplinești, pentru ca banca să te ajute să-ți cumperi o mașină nouă. 

În cinci ani trebuie să restitui împrumutul

Odată aprobată acordarea financiară, durata maximă de rambursare a creditului nu poate să depășească 60 de luni. Asta înseamnă că, în cel mult cinci ani, trebuie să restitui împrumutul acordat de bancă. 

În tot acest timp, vei achita dobânda și comisioanele, după cum urmează: 

 rata dobânzii ­ROBOR la 6 luni, plus o marjă de maximum 3% pe an,  

 prima de garantare, compusă din comisionul de risc, datorat Ministerului Finanțelor Publice și comisionul de administrare, datorat Fondului Național de Garantare a Creditelor Intreprinderilor Mari și Mijlocii. Comisionul de risc se va calcula de către unitatea bancară, ca procent aplicat la suma garantată în cadrul programului și se va achita o singură dată, la acordarea garanției. 

50.000 de euro, cea mai mare sumă de care poți beneficia  

Valoarea creditului poate ajunge până la 50.000 de lei. Garantând cu un venit mai mare, vei obține și un împrumut mai mare. Chiar dacă ai posibilitatea să achiți o sumă lunară mare, banca nu-ți alocă mai mulți bani, dacă nu dovedești, cu acte, că ai posibilitatea să plătești suma respectivă.

Rata lunară, peste 150 de euro 

Și totuși… câți bani vei plăti lună de lună pentru “Prima Mașină”? Să presupunem că-ți iei un autoturism care costă aproximativ 13.000 de euro. Rata lunară pe care o vei achita băncii va depăși 150 de euro.

Pe ce criterii ți se aprobă dosarul?

 ai peste 18 ani, 

 ești angajat cu contract de muncă, pe perioadă nedeterminată, 

 ai un venit lunar care să permită acordarea financiară,   

 plătești un avans minim de 5% din prețul de achiziție al autoturismului, 

 achiți polița de asigurare tip CASCO, menită să acopere cel puțin riscurile de avarii și furt. 

În cazul în care nu plătești polița înainte de aprobarea financiară, costurile vor fi acoperite de bancă, urmând ca aceasta să-și recupereze cheltuielile respective prin orice modalitate legală, inclusiv prin includerea acestora în ratele de credit lunare,   

 îți cumperi un autoturism nou, 

 declari pe propria răspundere că nu deții și nici nu ai mai deținut, până la momentul solicitării creditului, un automobil în proprietate, 

 nu ai restanțe de plată la alte credite bancare, 

nu ai datorii la stat, 

 nu vinzi mașina fără acordul băncii și fără să suporți, în prealabil, costurile integrale ale soldului finanțării. 

Reține! În cazuri extreme, preluarea finanțării și, implicit, a dreptului de proprietate se poate face de către oricare altă persoană care îndeplinește condițiile de creditare. Însă, criteriile de eligibilitate le stabilește unitatea bancară la care ai făcut împrumutul.