Candidatura la preşedinţie a premierului Victor Ponta a declanşat un val de ”pomeni electorale”, iar unii analişti avertizează că guvernul trebuie să facă ajustări semnificative în 2015, pentru a respecta ţinta de deficit bugetar.

România, a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, a cărei transformare post-comunistă a împins randamentul obligaţiunilor la minime record, îşi desface baierele pungii, la un an după cea a ieşit de sub monitorizarea UE pentru lipsa disciplinei fiscale, apreciază Bloomberg. Deficitul bugetar ar putea atinge anul viitor un nivel dublu al ţintei guvernamentale de 1,4%, dând bătăi de cap succesorului lui Ponta, dacă premierul va câştiga alegerile. „Guvernul va fi nevoit să facă unele ajustări semnificative anul viitor, pentru a respecta planul pentru deficitul bugetar”, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

La 31 octombrie, România înregistra excedent bugetar, dar Ponta a cerut miniştrilor să accelereze cheltuielile, până la sfârşitul anului. Guvernul a alocat peste 1,1 miliarde de lei (317 milioane dolari) autorităţilor locale, în cadrul unei remanieri bugetare aprobată cu trei zile înainte de începerea campaniei electorale. De atunci, Ponta a traversat ţara pentru a redeschide şcoli renovate şi a inspecta drumuri refăcute. 

Premierul a promis, totodată, fonduri suplimentare, majoritatea din bugetul anului viitor. „Cheltuiţi rapid banii pen­tru grădiniţă şi sistemul de canalizare”, a spus Ponta primarului din Dărmăneşti, în timpul unei vizite făcute în octombrie în localitate.

Unele oraşe au acceptat provocarea. Pavajele şi bordurile, instalate chiar şi anul trecut, sunt înlocuite în Bucureşti şi ale oraşe. Şcolile şi birourile primarilor sunt renovate.

Cu câteva zile înainte de alegeri, oamenii ignoră subiecte de campanie precum independenţa justiţiei, fiind mai preocupți de generozitatea celui care va câştiga. „Nu-mi pasă cine va câştiga. Sper doar că vom trăi ceva mai bine, iar copiii noștri vor putea merge la o şcoală decentă”, consideră majoritatea electoratului.