Buftea

Soarele ediţiilor 2012 şi 2013 ale sărbătoririi Zilei Naţionale de la Buftea a fost înlocuit anul acesta cu fulgii întâi timizi ai primei zile de iarnă, deveniţi atotstăpânitori până la căderea serii. Şi a fost iarna, astfel,un musafir neinvitat, care nu a reuşit, însă, să clintească pe nimeni dintre cei invitaţi de primarul Gheorghe Pistol la sărbătoarea României.

96 de ani de la Unirea cea Mare

Ziua de 1 Decembrie a devenit ziua ţării din 1990 şi a fost aleasă pentru a marca astfel Unirea cea Mare, cum este numită unirea provinciilor Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş şi Sătmar cu Regatul României. Evenimentul s-a petrecut la Alba Iulia pe data de 1 Decembrie 1918 iar miilor de oameni adunaţi le-a fost citită Rezoluţia de la Alba Iulia, un document care trebuie citit mai ales în prezent.

La Monumentul Eroilor

În acest context, primarul Gheorghe Pistol şi viceprimarul Constantin Proţiuc şi-au primit invitaţii: Marian Petrache, preşedintele CJI şi Cristina Manicea, unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai CJI și alți reprezentanți ai instituțiilor publice ilfovene şi i-au condus de la primărie la Crucea Eroilor ridicată de Regina Maria în memoria ostaşilor căzuţi în Primul Război Mondial. 

După prezentarea onorului de către preşedintele CJI în faţa  reprezentanţilor Jandarmeriei Ilfov, un sobor de preoţi conduşi de protopopul Cristian Burcea a oficiat o slujbă scurtă în memoria celor care nu mai sunt, după care corul Macarie Protopsaltul al Protoieriei Ilfov Nord a încântat asistenţa odată prin prezenţa pentru prima oară şi a doua oară prin cântece. 

Le-a fost alături şi lor şi copiilor care au oferit un program artistic simpatica fanfară „Sunetul Trompetei”. 

Profesoara Geovana Boca şi copiii de la Palatul Copiilor au cântat, printre altele, „Treceţi batalioane române Carpaţii”, iar micuţa Anisia Grigore a topit şi zăpada din jurul ei cu drăgălăşenia ei. 

Un mic ansamblu de la liceul Dumitru Dumitrescu a „semnat” finalul sărbătorii cu dansuri din mai multe regiuni ale ţării, sub privirile şi ovaţiile încurajatoare ale directorului liceului Tănase Stanciu şi a profesoarelor Florina Gorgan şi Carastanef Rodica.

O sărbătoare pentru ieri, azi şi mâine

Gazdă fiind, primarul Gheorghe Pistol nu putea trece peste momentul de a se mulțimii de bufteni adunată, între timp, la sărbătoare și, normal, și invitaților.

„Ne-am reunit aici pentru a da cinstire unuia dintre momentele sacre nouă, crearea statului unitar român prin unirea Ardealului cu Patria Mamă. Sărbătorim astăzi 96 de ani de când a prins contur dorinţa de a aduna toţi românii în graniţa unui singur stat şi independent printre naţiuni. Respectul şi recunoştinţa noastră se îndreaptă către acei români ardeleni, bucovineni, basarabeni care au conservat în acele vremuri vitrege sufletul şi spiritul naţional. Ni se cuvine să le datorăm respect pentru că au vrut să ne lase o ţară întreagă, în armonie. În acelaşi timp, ne revine şi sarcina de a demonstra că putem duce mai departe ceea ce am primit. 1 Decembrie este cea mai potrivită zi pentru a ne uita cu recunoştinţă asupra trecutului, pentru a analiza prezentul în mod obiectiv şi a privi viitorul cu optimism. Am speranţa că România va redeveni locul numit „acasă” pentru toţi cetăţenii, iar astfel de evenimente cum este cel de astăzi să ne unească pe toţi într-un singur loc pentru a demonstra lumii că tot ceea ce este românesc nu piere. Nu este un moment mai potrivit decât ziua naţională pentru a afirma cum ne dorim să fie România: un stat puternic cu oameni mândri şi mulţumiţi de ţara lor, cu oameni uniţi şi nu dezbinaţi, cu oameni protejaţi şi nu abandonaţi. Pentru  că unirea înseamnă încredere, unitate şi credinţă.  Îmi doresc să avem înţelepciunea celor de la 1918 care au înţeles cât de important este să fim uniţi, să fim solidari într-o singură naţiunea. De ziua noastră, de ziua de 1 Decembrie, haideţi să spunem cu mâna pe drapel: La mulţi ani, România, la mulţi ani, bufteni, la mulţi ani, români!”.

Masă cu tona. 

O tonă de fasole!

Odată ceremonia terminată şi câţiva porumbei eliberaţi, primarul Gheorghe Pistol, echipa de la primărie, grupul de dansatori „Hora generaţiilor” şi profesorul lor, Cristian Ciripan au pornit spre cele 6 puncte organizate în oraş pentru masa oferită buftenilor: centru (în faţa Judecătoriei); Studio (în parcarea betonată de lângă benzinărie); Oţetăriei,  23 August, Flămânzeni (lângă Calul Bălan) şi Buciumeni.  Peste tot, în aceste puncte s-au preparat ceaune cu fasole, cârnaţi, salată de varză şi vin într-un total impresionant: o tonă de fasole,  800 kg cârnaţi, 600 kg costiţă şi slănină, 200 kg ceapă, 300 kg morcovi şi cam tot atâta ţelină. Cât despre vin…cam tot o tonă.  Un gest unic în judeţ pe care numai primarul de la Buftea îl putea face. 

După cum unică şi extrem de sensibilă este vizitarea fiecărui punct din cele 6 enumerate unde primarul s-a prins în horă cu locuitorii fiecărui cartier, îndemnaţi la joc de „Hora Gneraţiilor”. Cu adevărat o mare bucurie să-i vedem pe bufteni petrecând în cartierul lor şi pe bucătărăsele voluntare care s-au ocupat de bucate ba de la 3, ba de la 5 dimineaţa. Le mulţumim pentru prietenia cu care ne-au reprimit, cu unele ne-am mai văzut la Balul pensionarilor sau la alte activităţi din oraş. La ultimul punct, în Buciumeni, şef peste ceaune a fost Ioan Stan care mi-a povestit cu atâta amănunte reţeta după care a preparat fasolea, încât nu putea să existe vreun dubiu asupra plăcerii lui de a găti pentru ceilalţi.  O zi minunată am petrecut din nou alături de bufteni, în prietenie şi respect. La mulţi ani, bufteni!