Seară magică la Glina
Desigur, vă veţi întreba cine este Matei. Şi ce s-a-ntâmplat în Glina.Ei bine, aici Moş Crăciun a venit cu un dar special pentru băieţelul din Brăneşti. Povestea lui este una impresionantă şi de aceea vrea să o împărtăşesc tuturor cititorilor noştri. Cu această ocazie veţi cunoaşte o comunitate de oameni minunaţi, din comuna Glina. Adulţi şi copii, laolaltă, i-au întins o mână de ajutor prichindelului de-o şchioapă, atât de încercat de soartă.
Acum 8 ani, Florina Popescu, o tânără din Brăneşti, năştea doi băieţei gemeni, Luca şi Matei, prilej de mare bucurie în familie. Din nefericire, bucuria a fost de scurtă durată. Pe la vârsta de 8 luni, tânăra mamă a observat că Matei era altfel decât fratele său. Ceva nu era în regulă. În urma unui control medical, vestea a căzut ca un trăsnet! Matei a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică. Mai mult, el suferea şi de hipoacuzie bilaterală profundă. Nu se putea mişca, nu auzea şi nu putea vorbi. Medicii au dat o sentinţă necruţătoare: Matei era „o legumă”! Dar Florina şi Dragoş, părinţii lui Matei, nu s-au dat bătuţi. Au început o luptă aprigă pentru a face din Matei un om normal şi pentru a-l smulge din lumea tăcerii, acolo unde o soartă nedreaptă părea că-l azvârlise pentru totdeauna. Au urmat ani de chin, de zbateri, nopţi nedormite, drumuri nesfârşite la kinetoterapie şi la logoped. Undeva, în sufletul acestor părinţi, atât de năpăstuiţi de soartă, licărea, plăpând, o rază de speranţă.
Există minuni
În urma noianului de intervenţii, la vârsta de doi ani şi jumătate lui Matei i-a fost aprobat un implant cohlear gratuit, intervenţie care i-ar fi costat pe Dragoş şi Florina 30.000 de euro. Aşa a ajuns Matei să audă, pentru prima oară, glasul celor care-i dăduseră viaţă. Când a împlinit 4 ani, o altă bucurie multaşteptată a poposit în familia celor doi gemeni. Matei reuşea să facă primii paşi… O victorie asupra sorţii crude, o răsplată pentru anii de chin, ce păreau fără de sfârşit. Dar, lucrurile nu au intrat, definitiv, pe făgaşul cel bun. Matei mai are nevoie de un implant cohlear. Dar, o lege aberantă nu mai oferă gratuitate pentru această operaţie. Statul a hotărât, în „zgârcenia” lui, că un copil poate auzi suficient de bine şi cu o ureche. Ce să facă el cu două? Una-i ajunge! Numai că părinţii lui Matei nu pot accepta asemenea absurditate. Ei vor ca fiul lor să se bucure de un drept fundamental al oricărei fiinţe umane. Dreptul la normalitate.
Venitul familiei, de 1.500 de lei pe lună, nu le permite, însă, o astfel de intervenţie, care costă 25.000 de euro, aici, în România. O mie de lei din acest venit se duc, lunar, pe tratamentul şi întreţinerea protezei lui Matei. El este, acum, un băieţel subţirel, cu ochi limpezi, albaştri. Un învingător. E un elev obișnuit, în clasa I, la o şcoală din Brăneşti. Nimic nu pare să mai amintească de boţul de carne chinuit de o boală cumplită. Anii de luptă îndârjită cu vitregia sorţii au rămas în urmă, iar aripile lui Matei au crescut. El doreşte, acum, să-şi ia zborul către o viaţă normală.
Îngeri şi oameni, împreună
La rândul lor, semenii săi s-au hotărât să-l ajute, pentru a-şi îndeplini visul. Acela de a deveni un băieţel perfect normal, care să uite coşmarul care i-a întunecat primii ani ai copilăriei. Astfel, oameni cu inimă mare au dat startul unei campanii de ajutorare, prin care să se strângă fondurile necesare pentru operaţia de implant cohlear. Totul a început de pe vremea când fratele lui Matei mai era la grădiniţă. Iniţiatoarea campaniei a fost educatoarea acestuia, Teodora Gheorghe. Ajutorul ei de nădejde, care a devenit sufletul şi „motorul” întregii acţiuni, este Tuşi, aşa cum o cunoaşte toată lume, asistentă medicală la grădiniţa „Riţa Gărgăriţa”, din Brăneşti. „Sora mea a fost cea care m-a întrebat dacă nu vreau să ajutăm un copil. Şi ne-am gândit să confecţionăm diverse lucruşoare, împreună cu copiii şi pe care să le oferim celor care au ajutat prin diverse donaţii. Aşa că ne-am apucat să facem diverse ornamente, coifuleţe, felicitări pictate de copiii din grupa Teodorei Gheorghe. Aici, la Glina, am ajuns în urma unei postări pe Facebook. Rudele mele de aici, Ionela Băjenaru, profesoară şi fiul acesteia, Cosmin Băjenaru, profesor şi el, au citit mesajul şi s-au arătat dornice să ne ajute, la rândul lor. Au fost foarte impresionaţi când au aflat că o clasă de pitici a pictat pentru Matei, au hotărât să se implice şi ei”, mi-a povestit Tuşi.
Un spectacol din suflet de copii
Cosmin Băjenaru a fost cel care a venit cu ideea de a organiza un spectacol caritabil pentru Matei, susţinut de elevii Şcolii gimnaziale nr 1, din Glina. Deşi n-a avut la dispoziţie decât două săptămâni, rezultatul a fost uimitor. Iniţiativa lui Cosmin a fost sprijinită substanţial de consilierii locali, împreună cu primarul interimar, Marin Vasile, nea Mitu, cum îi spun glinenii. Aceştia au pus la dispoziţie sala de spectacole a căminului cultural care, în seara de joi, 18 decembrie, a fost arhiplină. Invitaţi de onoare, Matei şi familia sa, Tuşi, Teodora Gheorghe, directorul şcolii din Glina, Adriana Dabu şi, bineînţeles, consilierii locali, alături de primar.
Spectacolul a fost, literalmente, impresionant. Cosmin a făcut, realmente, minuni. Corul „Angeli”, înfiripat, cum spuneam, cu doar două săptămâni înainte, a cântat, dumnezeieşte, colinde de Crăciun. De remarcat şi cele două soliste, şi cu voci deosebite, care promit. Colindele au fost „presărate” cu poezii recitate cu talent de elevii din Glina. M-a impresionat şi scurta scenetă, plină de tâlc, intitulată „Noi nu îl putem vedea pe Iisus”, o temă de meditaţie asupra vieţii din ziua de azi închinată, din păcate, „zeului” ban. Cosmin Băjenaru a pus foarte mult suflet şi răsplata a fost pe măsură. „Am dorit să aducem o schimbare în comuna noastră, unde nu au mai avut loc astfel de spectacole. Vreau să le mulţumesc consilierilor locali şi domnului primar, care ne-au susţinut foarte mult şi ne-au oferit şansa de a prezenta un asemenea spectacol”, mi-a spus inimosul Cosmin.
Daruri pentru micii artişti, daruri pentru Matei
La sfârşitul spectacolului, încununat cu ropote de aplauze, consilierii locali şi primarul Marin Vasile au oferit daruri micilor artişti. În sală, copiii au oferit spectatorilor felicitări şi obiecte confecţionate de prichindeii de la grădiniţa din Brăneşti şi de cei 36 de elevi din Glina, care au sărit în sprijinul lui Matei. Tuşi îmi pusese la dispoziţie numele tuturor, dar spaţiul nu ne permite să-i enumerăm pe toţi. Spectatorii, la rândul lor, au făcut donaţii fiecare, după posibilităţi, pentru ca Matei să beneficieze de un al doilea implant cohlear. A fost o seară magică, învăluită de minunea Naşterii Pruncului Sfânt. Magie întărită, atunci când am plecat, şi de miile de beculeţe de sărbătoare montate de primărie, pentru prima oară, pe străzile din comună.
Ajutați-l pe Matei!
O puteți face donând bănuţi în contul Asociaţiei “LUMEA SUNETELOR”, RO55RNCB0087135298980001, deschis la BCR, Sucursala Pantelimon.